Lidovky.cz

Jak na nejlepší medovník? Přinášíme 5 medových receptů

Jídlo

  7:00
Kouzelná surovina, kterou má doma každý. Med má antibakteriální účinky, pomáhá při nachlazení i při hojení ran. V kuchyni je nenahraditelný. Vykoušejte recept na oblíbený medovník nebo třeba medovou marinádu na maso. Server Lidovky.cz přináší 5 nejlepších medových receptů.

Med doplní sladká i slaná jídla. foto: Shutterstock

Pro svoje prospěšné účinky je vyhledáván v kosmetice i v léčitelství. Je známý jako zdravý elixír posilující imunitu a zdroj vitamínů (především A, E, C a některé z řady B) a minerálních látek (draslík, vápník, zinek a další).

Přečtěte si další díly seriálu 5 NEJ

Další recepty najdete ZDE.

V kuchyni je med nenahraditelný. Hodí se jako základ sladkých moučníků i pro doplnění slaných jídel. Na rozdíl od cukru pouze nesladí, ale dodává pokrmu aroma a vůni. Ale pozor! Ne vždy můžeme cukr nahradit medem. Třeba v piškotech a v pudinku se použít nedá.

Glazované hrušky s medem

V hluboké pánvi promíchejte 100 gramů másla, 200 mililitrů medu a 2 lžíce likéru cointreau, přidejte lžíci najemno nastrouhané pomerančové kůry a čtyři překrojené a oloupané hrušky. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte 10 minut probublávat. Podávejte samotné místo dezertu nebo třeba se zmrzlinou.

Medovník

Žloutky ze 4 vajec utřete do pěny, přidejte 2 lžíce teplé vody a 100 gramů rozpuštěného medu. Přimíchejte 150 gramů hrubé mouky smíchané se dvěma lžícemi perníkového koření a 1/2 lžičky jedlé sody. Do těsta nakonec přimíchejte sníh ze 4 bílků. Z těsta vyválejte tři placky a pečte. Na krém utřete 150 gramů másla se 150 gramy cukru krupice, přidejte 100 gramů mletých vlašských ořechů a přimíchejte vanilkový pudink ze čtvrt litru mléka. Každou placku potřete krémem a slepte, potřete i strany dortu a posypejte strouhaným perníkem.

Vyzkoušejte recept na nejlepší medovník.

Medová marináda na kuře

Smíchejte tři stroužky třeného česneku, šťávu z poloviny citronu, 1/2 hrnku medu, 2/3 hrnku hořčice, špetku kari koření a pepře. Naporcované kuře potřete marinádou, nechte aspoň hodinu odležet a poté upečte.

Skořicové máslo

Smíchejte 100 gramů rozměklého másla, lžičku skořice a 60 mililitrů tekutého medu. Jednoduchý recept, který se hodí k lívancům, palačinkám nebo jen tak na chleba.

Medové sušenky

Vyšlehejte 180 gramů másla, 200 gramů cukru a lžičku vanilkového extraktu do světlé hmoty. Přidejte vejce a dobře našlehejte, přidejte 300 gramů mouky smíchané s lžičkou prášku do pečiva a promíchejte. Pomocí lžíce tvarujte kuličky, do nich udělejte malý důlek a pokládejte na plech v několika centimetrových rozestupech. Pečte na 180 stupňů asi deset minut, po vychladnutí naplňte důlky medem.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.