Lidovky.cz

Grilované klobásy obsahují moc škodlivých látek, varují hygienici

Jídlo

  7:00
BRNO - Hygienici varují před konzumací přeuzených jídel, jakými jsou například uzené klobásy opečené na uhlí. Obsahují podle nich škodlivé látky. Pracovníci Krajské hygienické stanice v Brně proto budou taková jídla v létě u stánků kontrolovat a měřit obsah škodlivin v nich. Novinářům to řekla hygienička Jana Laštovičková. Odborníci chtějí veřejnost přimět k zamyšlení nad stravovacími návyky.
Grilované klobásy obsahují moc škodlivých látek.

Grilované klobásy obsahují moc škodlivých látek. foto: Shutterstock

"Typické jsou například moravské uzené klobásy s černým povrchem připravené na grilech a podávané lidem na různých akcích. Takové pokrmy obsahují polyaromatické uhlovodíky," uvedla Laštovičková. Jsou podle ní pro lidský organismus škodlivé a jejich přílišná konzumace může vést až k rakovině žaludku či tlustého střeva.

ČTĚTE TAKÉ:

"Jestliže je jídlo vyrobeno jako uzené, tak nemá smysl jej ještě znovu upravovat uzením na grilech nebo v komínech. Především grilovaná klobása by v nabídce neměla být, je to výrobek zpracován jinak, než k jakému účelu byl vyroben," podotkla hygienička.

Klobásu do vody, ne na gril

Lidé by podle ní neměli takové výrobky kupovat zejména dětem. Když už chce někdo jíst klobásu, vhodnější způsob přípravy je její uvaření ve vodě, řekla hygienička.

Kromě klobás a uzených výrobků budou hygienici v létě kontrolovat také správný postup při výrobě a podávání točené zmrzliny, lahůdkářských výrobků a dalších potravin.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.