Lidovky.cz

Zázračná cizrna. Naučte se, co s ní v kuchyni

Jídlo

  7:00
Cizrna je klasickým příkladem toho, že za málo peněz navaříte skvělý oběd pro celou rodinu. Cizrna beraní je luštěnina, která dostala své jméno podle tvaru semen. Připomínají totiž beraní hlavu. Jinak se jí říká i římský hrách nebo garbanzo. Pochází z oblasti Středního východu. U nás je známá béžová odrůda, existuje ale i tmavá, a dokonce i zelená a červená.
Cizrna - ilustrační foto.

Cizrna - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Mezi tradiční cizrnové pochoutky patří známá pomazánka "hummus" a smažené koule falafel z rozmačkané a okořeněné cizrny. Cizrna se také pražila a přidávala do kávy, a to nejen ve Francii. I na Balkáně bylo téměř tradicí, že do pravé zrnkové kávy přidávali malé množství pražené a umleté cizrny – prý pro lepší pěnu.

Biorecepty z cizrny

O dalších receptech z cizrny píše Hana Zemanová ve své kuchařce Bioabecedář od vydavatelství Smart press.

Hana Zemanová se při vaření snaží využívat především biopotraviny.

Co s cizrnou v kuchyni?

Po namočení (cca 10–15 hodin) vařte 45–50 minut v papiňáku nebo 2–3 hodiny v obyčejném hrnci (zkoušejte, dokud nezměkne). Má pak oříškovo-kaštanovou chuť, a pokud ji uvaříte doměkka, získá dokonalou máslovou strukturu. Proto je výborná nejen samotná v salátech, ale i rozmixovaná do krémových omáček, polévek či pomazánek, radí Hana Zemanová, autorka BioAbecedáře.

Co obsahuje:

  • Cizrna má zastoupení téměř všech vitamínů a minerálních látek.
  • Obsahuje hodně železa (více než jiné druhy luštěnin), ale i vápník, hořčík, draslík a mangan.
  • Má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny.

Co dokáže:

  • Cizrnu lze použít v prevenci i terapii civilizačních onemocnění (od kardiovaskulárních chorob a snižování cholesterolu přes obezitu, zácpu až po rakovinu tlustého střeva).
  • Udržuje jemnou a pevnou pokožku.
  • Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin.

Letní cizrnový salát s bylinkami

250 g uvařené nebo sterilované cizrny, odpovídá to cca 100 g cizrny

v suchém stavu

8 sezónních vyzrálých rajčat (cca půl kila)

zelená nať ze 3 jarních cibulek

2–3 stonky řapíkatého celeru (tj. 50–80 g)

listový salát na 4 porce (nejlépe římský nebo ledový)

na zálivku:

6 lžic panenského olivového nebo ořechového oleje

3 lžíce citrónové šťávy

2–3 stroužky česneku

lžička soli

čerstvě mletý pepř podle chuti

větší hrst na jemňoučko nasekané čerstvé máty (do tohoto salátu je nutná!)

hrst najemno nasekané čerstvé petrželky

Zkuste cizrnový salát, láká Hana Zemanová.

Nejprve smíchejte všechny ingredience na zálivku a nechte ji chvilku odležet, aby se zvýraznila chuť bylinek. Nakrájejte rajčata na menší kostičky, řapíkatý celer a nať cibulky najemno a promíchejte s cizrnou a s dresinkem. Omyjte salát a osušte ho – nejlépe v salátové sušičce. Na talířích udělejte salátové „lůžko“ a na něj dejte cizrnový salát. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.