Lidovky.cz

Obyčejný zelený čaj má více vitaminu C než 'zázračný' džus za tisíce

Jídlo

  8:00
Stačí deci červeného vína nebo zeleného čaje a získáte větší množství vitaminu C než z džusu g3. Test, který si nechal vypracovat známý gurmet Roman Vaněk, odhalil že "zázračný džus" od firmy Nu Skin není vůbec zázračný a dokonce obsahuje kyselinu benzoovou, tedy éčko.

Ovocný nápoj g3 od společnosti Nu Skin. foto: nuskin.com

"Při testování jsme se zaměřili na antioxidační aktivitu, protože to je hlavní atribut nápoje. Antioxidanty jsme stanovili jako skupinu a vyjádřili jsme ji obsahem kyseliny askorbové - tedy vitaminem C," říká profesorka Jana Hajšlová z Ústavu analýzy potravin a výživy v internetovém pořadu Peklo na talíři. Právě v něm se objevila informace o tom, že prodejci nabízeli "zázračný džus" ve školkách jako recept pro posílení zdraví dětí.

ČTĚTE TAKÉ:

Ve 100 mililitrech, které firma doporučuje jako denní dávku (50 ml ráno a 50 ml večer), odhalil test 121 miligramů vitaminu C. "Porovnávali jsme stejná data získaná touto metodou. Mnohem větší množství vitaminu C obsahuje 0,1 litru vína a obyčejný zelený čaj," komentuje závěr testu Hajšlová.  

Základní analýza odhalila, že džus g3 obsahuje dokonce kyselinu benzoovou, tedy jedno z éček (E 211). To může u citlivých osob při nadměrném možství vyvolat kopřivku, astma či vyrážku.

Podíl kyseliny askorbové (vitamin C) ve 100 ml
Džus g3121 mg
Červené víno221 mg
Zelený čaj158,4 mg
Černý čaj 102 mg
Ice tea107,5 mg
100% ovocný džus40,4 mg

Balení dvou lahví multivitaminového ovocného nápoje po 750 mililitrech vyjde na 2 425 korun. Ovocný nápoj podle webu společnosti Nu Skin „přispívá k antioxidační ochraně před oxidativním stresem“ a obsahuje blíže nespecifikovaný podíl řady exotických plodů. Více čtěte ZDE.

"Vitaminu C obsahuje g3 určitě velké množství, ale stejné množství můžeme získat také v červeném víně, zeleném čaji nebo ovocném džusu, kterého člověk denně rozhodně vypije více než deci," doplňuje profesorka výsledky testu. "Svému zdraví prospějete více, když si odšťavíte mrkev s jablkem," uzavírá pořad zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.