Barvou i tvarem připomínají šťavnaté plody jahodníku srdce – možná i proto není nijak těžké si je zamilovat. „Nejlepší jsou jen tak samotné, maximálně s trochou cukru a smetany,“ říká hned na začátek Roman Paulus.
Pepř i balsamico
Tohle je ale rubrika o vaření, a přestože to jahodám sluší hlavně tam, kde teplota nepřekročí bod varu (třeba ve studené letní polévce nebo jahodovém „tataráku“), loudím na šéfkuchaři nějaký ten recept na jahody z hrnce nebo trouby. Bez váhání staví na první místo ten na tvarohové knedlíky.
Mistr kuchařRoman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN. |
„Na začátku sezony se ovocných knedlíků většinou nemůžeme nabažit, takové švestky jsou na tom v tomto ohledu mnohem hůř,“ vysvětluje se smíchem a dodává, že – když už jsme u švestek – na rozdíl od tmavomodrých peckovic si jahody příliš nerozumí s masem. „Naslano se hodí spíš do salátů, například z mladých špenátových listů nebo okurek.“
Na první pohled bláznivá je potom kombinace jahod s pepřem či starším (tedy sladším) balsamikem. Hlavně Italové na ni nedají dopustit; vy jahody v této úpravě vyzkoušejte třeba coby netradiční předkrm. Ale zpět ke knedlíkům. Nejširší využití totiž mají jahody přece jen ve sladké kuchyni, právě s cukrem a trochou těsta z tvarohu jim to sluší snad vůbec nejvíc. Roman Paulus z něj válí drobné kuličky a ty pak, jakmile se uvaří, sype nebo obaluje strouhankou, kterou si chvíli předtím opražil v pánvi a dochutil skořicí.
Knedlíky naruby
Pozice jahod a těsta je v tomto případě opačná, než na jakou je většina z nás zvyklá – malé knedlíčky se sladkým rozvarem jednoduše polévají (kromě jahodové omáčky se dá s tím, jak sezona postupuje, použít třeba rozvar z meruněk nebo borůvek). Neplněná varianta knedlíků chutná stejně skvěle jako klasika s ovocem uprostřed, navíc je o poznání míň pracná. Pokud vám ulepené prsty nevadí, klidně jahody do tvarohové košilky zaviňte a strouhanku nahraďte máslem.
Pro ty, co v další jahodové kombinatorice trochu tápou: kromě tvarohu se sladké plody dobře doplňují třeba se smetanou, vanilkou či čokoládou. „Překvapivě dobře jde k jahodám i pomerančový likér,“ dodává šéfkuchař. Osvěžující kontrapunkt zase zařídí trocha nakyslé rebarbory, chřestu nebo citronu, nejen na zdobení se hodí čerstvé bylinky, hlavně máta a meduňka.
Do skleniček, nebo mrazáku?
Až si jich domů přinesete plný košík, možná se neubráníte pokušení uchovat si aspoň trochu té dobroty na zimu. První možností je nastrkat jahody do skleniček, proměnit je v džem či marmeládu.
LN 101: Nejlepší recepty michelinského kuchaře PauluseNesehnali jste speciál Lidových novin ve své trafice?
|
Druhá, ještě schůdnější cesta vede přes mrazák. V tom případě sladké plody nepytlíkujte jen tak „lopatou“, ale nechte je nejprve zamrazit rozložené v tenké vrstvě třeba na tácku, teprve potom, ztuhlé, sypte do sáčků. Díky tomu za čas z mrazáku nevytáhnete beztvarou briketu, ale pytlík sypkých jednotlivců. Stejným způsobem jako při mrazení postupujte i v případě, že chcete jahody skladovat začerstva: namačkané vmíse vydrží mnohem kratší dobu, než když je v tenké, ideálně jedné vrstvě rozložíte na tác. Přikrývka z potravinářské fólie zase zaručí, že nebudou cítit a chutnat po všem, co lednice ukrývá.
Céčka jako v citronu
Jak dokládají archeologické výzkumy, na jahodách si pochutnával už pračlověk. Staří Římané si pak na nich kromě chuti cenili i léčivých účinků – a dobře věděli proč: obsahem vitaminu C můžou jahody směle konkurovat citrusům, kromě toho jsou bohaté na vitaminy A, B a E či kyselinu ellagovou, která pomáhá předcházet nádorovým chorobám. Posilují imunitní systém, snižují krevní tlak a působí proti vzniku močových a žlučových kamenů. Kromě toho obsahují velký podíl lehce stravitelné vlákniny – právě ta mimochodem stojí za tím, že se z nich tak dobře připravují zmíněné džemy a marmelády.
Tvarohové knedlíky s jahodamiIngredience: 250 g měkkého tvarohu * 70 g krupice * 70 g hladké mouky * 1 vejce * 70 g másla * vanilkový cukr * sůl * rum * citronová kůra Postup: Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Potom je smícháme s ostatními přísadami, s krupicí, hladkou moukou, vejcem a tvarohem a vypracujeme těsto, které necháme odležet v lednici přibližně dvě hodiny. Na vále vyválíme váleček, odkrajujeme z něj plátky těsta, kterým čerstvé jahody tence obalíme. Vaříme v mírně osolené vodě, do níž jsme přisypali vanilkový cukr, přidali citronovou kůru (nelépe z citronu, který nebyl chemicky ošetřován) a trochu rumu. Podle velikosti knedlíků vaříme zhruba čtyři až pět minut. Hotové knedlíky vyplavou na hladinu. Podáváme přelité rozpuštěným máslem a strouhaným tvarohem. Na posypání můžeme také použít orestovanou skořicovou strouhanku. K tvarohovým knedlíkům se skvěle hodí rovněž poleva z čerstvých rozmačkaných jahod se zakysanou smetanou. |