Lidovky.cz

Tip na léto: Balkanski kicoš

Jídlo

  14:30
Pro někoho je jen poslední záchranou v hospůdkách krátce před koncem otevírací doby, pro jiné vytříbenou delikatesou, bez které si nedokážou představit běžný život. V nakládání hermelínu se ale i soutěží. A to nejen v kategorii chuti, ale i vzhledu.
Nakládaný hermelín - ilustrační foto.

Nakládaný hermelín - ilustrační foto. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Letošní už sedmý ročník Velké sýrové nakládačky, který se konal minulý víkend na Vyšehradě, jednoznačně v obou kategoriích ovládl Balkanski kicoš (v překladu Balkánský švihák lázeňský) Pavly Pijanové, jehož hlavní ingrediencí je domácí ajvar.

Nejdůležitější součástí je náplň z domácího ajvaru (suroviny na přípravu 4 hermelínů):
1 velká červená paprika nebo dvě menší červené kapie
1 menší lilek,
2 stroužky česneku
pepř, sůl, červená paprika, chili
50 ml slunečnicového oleje

Lilek a papriky pečeme vcelku v troubě cca 30 minut. Upečenou zeleninu schladíme ve studené vodě, zbavíme slupek a jádřinců a rozmixujeme. Dáme do hrnce, přidáme olej a minimálně hodinu vše povařímea mícháme tak, aby se směs spojila s olejem a vytvořila konzistentní pastu. Na závěr podle chuti přidáme sůl, česnek, pepř a trochu citronové šťávy.

A jak na grilovaný hermelín?

Hermelín podélně rozřízneme a potřeme jej směsí utřeného česneku, červené papriky a troškou chili koření. Přidáme další vrstvu hotového ajvaru a přiklopíme. Hermelíny vložíme do sklenice a zalijeme olejem. Přidáme česnek, celý barevný pepř, chili papričku, bobkový list a tymián a necháme minimálně 3 dny uležet. Podáváme s grilovanou paprikou a lilkem, ozdobíme kopečkem kysané smetany a čerstvým tymiánem.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.