Zájem lidí o jídlo z místních surovin nebývale vzrůstá, řekla organizátorka akce Lucie Frgalová. Všechny suroviny kromě koření musí pocházet z oblasti do 150 kilometrů kolem Brna.
Speciální festivalová menu budou moci lidé v některých brněnských restauracích ochutnat do konce července. "Věřím, že hosty zaujmou například vepřová líčka ze Sasova, jihomoravská zvěřina, vůbec poprvé budeme mít na festivalu kůzlečí maso, ryby z Pohořelic a Punkvy. Šéfkuchaři také chodí na houby a máme i moravské mandle," uvedla Frgalová. U každého menu v restauraci návštěvníci najdou informaci, odkud suroviny pocházejí.
Zájem o místní suroviny roste
Restaurace budou jídla vařit z čerstvých surovin podle počtu návštěvníků, před návštěvou restaurace je proto potřeba vyplnit rezervační formulář na internetových stránkách festivalu www.jidlozblizka.cz. Loni se akce zúčastnilo na dva tisíce lidí.
Festival pořádá hnutí Slow Food Brno, jehož cílem je podpořit místní suroviny a spojit producenty se strávníky. "Lidé začínají mnohem více dávat přednost lokálním surovinám a restaurace se na ně také začaly orientovat," podotkla Frgalová. Festival by podle ní měl mimo jiné motivovat restaurace k tomu, aby si vyhledaly dobré místní farmáře a navázaly s nimi dlouhodobou spolupráci.