Lidovky.cz

Zvěřina, kůzlečí maso i ryby. V Brně začal gurmánský festival

Jídlo

  18:00
BRNO - Gastronomický festival Jídlo z blízka už potřetí startuje v Brně. Od pondělí nabídne menu sestavená pouze z jídel uvařených z místních surovin. Do letošního ročníku se zapojilo 18 restaurací, což je třikrát více než v začátcích festivalu v roce 2011.

Od pondělí nabídne menu sestavená pouze z jídel uvařených z místních surovin. foto: Kamil Saliba

Zájem lidí o jídlo z místních surovin nebývale vzrůstá, řekla organizátorka akce Lucie Frgalová. Všechny suroviny kromě koření musí pocházet z oblasti do 150 kilometrů kolem Brna.

Speciální festivalová menu budou moci lidé v některých brněnských restauracích ochutnat do konce července. "Věřím, že hosty zaujmou například vepřová líčka ze Sasova, jihomoravská zvěřina, vůbec poprvé budeme mít na festivalu kůzlečí maso, ryby z Pohořelic a Punkvy. Šéfkuchaři také chodí na houby a máme i moravské mandle," uvedla Frgalová. U každého menu v restauraci návštěvníci najdou informaci, odkud suroviny pocházejí.

Zájem o místní suroviny roste

Restaurace budou jídla vařit z čerstvých surovin podle počtu návštěvníků, před návštěvou restaurace je proto potřeba vyplnit rezervační formulář na internetových stránkách festivalu www.jidlozblizka.cz. Loni se akce zúčastnilo na dva tisíce lidí.

Gastronomický festival Jídlo z blízka už potřetí startuje v Brně

Festival pořádá hnutí Slow Food Brno, jehož cílem je podpořit místní suroviny a spojit producenty se strávníky. "Lidé začínají mnohem více dávat přednost lokálním surovinám a restaurace se na ně také začaly orientovat," podotkla Frgalová. Festival by podle ní měl mimo jiné motivovat restaurace k tomu, aby si vyhledaly dobré místní farmáře a navázaly s nimi dlouhodobou spolupráci.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.