Lidovky.cz

S inspektory v pražských hospodách: šest ze sedmi piv bylo pod míru

Jídlo

  11:50
PRAHA - Sonda je to sice malá, přesto jasně naznačuje stav současného českého pohostinství: tedy to, že když si v Praze zajdete večer po práci na jedno velké, s velkou pravděpodobností vám přinesou "podmírák". A objednat si něco malého k snědku? Bude to spíše náhoda, když bude hmotnost souhlasit s údaji na jídelním lístku. Redaktorka serveru Lidovky.cz se vypravila na kontroly pražských hospod s inspektory České obchodní inspekce.

V pražských hospodách se čepují podmíry. foto: MAFRA - Tomáš Krist

"To víte, máme tady brigádníky, jinak by se to nestalo. A ty váhy, nebudete mi to věřit, ale už jsem je chtěl zrovna nechat odvézt na kalibraci," takové výmluvy poslouchají inspektoři dnes a denně. I tentokrát nad nimi jen beze slova krčili rameny.

Kde se podvádí nejvíc?

Pivo, váha, účet. Vše špatně

V první kontrolované hospodě byly dvě piva ze tří objednaných vzorků načepována pod míru. Váha v kuchyni měla špatnou kalibraci, takže hmotnost objednaného jídla nebylo možné zkontrolovat. A k tomu obsluha vypsala špatně účet. Restaurace uprostřed městského parku na Praze 5 tak v kontrole propadla na celé čáře. (Její název, stejně jako u další kontrolované restaurace zatím nezveřejňujeme, protože řízení o postihu viníků stále probíhá). 

Inspektoři špatný výsledek trochu tušili. Nešlo totiž o náhodou kontrolu, přišli sem na základě dopisu od nespokojených zákazníků.

Tři kontrolované vzorky, dva půllitry byly načepované pod míru.

A druhá kontrolovaná restaurace nedopadla o nic lépe. Známá pivnice na pražském Andělu sice láká na dobře vychlazené tankové pivo, čepovat tu ale zřejmě neumí. Ze čtyř kontrolovaných vzorků bylo ve všech z nich pivo hluboko pod ryskou. Jako přes kopírák dopadla i situace při kontrole váhy, propadlá kalibrace je podle inspektorů častým prohřeškem.

Gramáž tedy zkontrolovat nešla a objevilo se i další pochybení. K objednané tlačence přinesla obsluha automaticky pečivo a přestože ho nikdo neobjednal, ani nejedl, položka se objevila na účtu.

Příjemná práce? Ne tak docela

Kdo by náhodou inspektorům letní odpoledne s pivem a tlačenkou chtěl závidět, nemusí. Kontrola probíhá podle přesného scénáře: inspektoři nejdříve vystupují jako běžní zákazníci. Objednají si pivo, jídlo a čekají.

"To dojde," pozoruje pěnu inspektorka. "Tvoje možná, ale tyhle dvě určitě ne," kroutí hlavou druhý z dvojice. Zkušenosti mají, oba chodí na kontroly roky. V Praze a Středočeském kraji má hospody na starosti další dvacítka jejich kolegů.

Propadlá kalibrace vah je častým pochybením.

Když kolem prochází obsluha, žádáme účet. Číšníkovi musí být divné, že nikdo u stolu se piva ani jídla nedotkl, ale beze slova přináší doklad. V tu chvíli se inspektoři prokazují a začínají měřit a vážit. Žena vyndává počítač a vyplňuje protokol, muž mezitím kontroluje váhu a připravuje pipetu. Do piva přidává pečlivě odměřené mililitry vody a čeká, až hladina stoupne na rysku.

"Už je to dobré ne?" snaží se zmírnit výsledek obsluha. "Ne, ryska je až tady, podívejte," odpovídá nekompromisně inspektor a přidává další vodu. "Musel jsem přidat 60 mililitrů," ukazuje nakonec naměřené pivo. Protokol je podepsán a předán, pokuta se bude řešit až na inspektorátu. Až teď by si kontroloři mohli pivo dát. Zvětralé, pančované vodou. Radši se tedy loučí a pokračují dál.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.