Lidovky.cz

Knedlíky i povidla. Přinášíme pět receptů se švestkami

Jídlo

  7:00
Švestky na zahradách dozrávají a jejich sezona je v plném proudu. Ačkoli nejlépe chutnají čerstvé, dají se použít i v teplé kuchyni. Můžete je zavařit, usušit, zmrazit, ale i destilovat. Server Lidovky.cz přináší pět jednoduchých receptů.

Švestková povidla
Švestky (asi 2,5 kilogramu) vypeckujeme, posypeme 350 g cukru, polijeme octem (1,5 dl) a uložíme na 12 hodin na chladné místo. Poté vaříme na mírném ohni v teflonovém kastrolu asi 4 až 5 hodin. Nemícháme. Když po odpaření tekutiny povidla začnou houstnout, dovaříme je za stálého míchání do husta a povidla nalijeme do sklenic.

Čokoládový fondant se švestkovým ragú (Roman Paulus)

Správně upečený fondant je uvnitř tekutý.

Budete potřebovat: 200 g kvalitní čokolády (například Valhrona Guanaja), 2 lžíce hladké mouky, 4 vejce, 150 g cukru krupice, 100 g másla

Postup: Čokoládu a máslo rozpustíme, přidáme ostatní suroviny a důkladně promícháme. Kuchyňské kroužky vyložíme pečicím papírem, naplníme ze 3 připravenou hmotou a pečeme v troubě při 190 stupních asi 8 až 12 minut – podle velikosti kroužků. Střed fondantu musí zůstat tekutý! Podáváme s ragú ze švestek a se zakysanou smetanou.

Švestky s vlašskými ořechy
Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte ne čtvrtky. Na pánvi rozpusťe máslo a švestky na něm zprudka orestujte. Za stálého míchání k nim přisypte třtinový cukr a vlašské ořechy. Restujte zhruba deset minut a podávejte ihned.

Švestky (ilustrační foto)

Tvarohové knedlíky se švestkami
Oblíbená česká klasika. Na tvarohové knedlíky se švestkami budete potřebovat 250 g měkkého tvarohu, 70 g krupice, 70 g hladké mouky, vejce, 70 g másla a samozřejmě švestky. změklé máslo smíchejte s krupicí, hladkou moukou, vejcem a tvarohem a vypracujte těsto. Nechte ho odležet v lednici zhruba tři hodiny. Z těsta odkrajujte plátky a švestky v nich obalte. Knedlíky vařte v mírně osolené vodě zhruba čtyři až pět minut. Hotové knedlíky vyplavou na hladinu. Podáváme přelité rozpuštěným máslem a strouhaným tvarohem.

Grilované švestky
Pokud chcete oslnit při grilování něčím neotřelým, zkuste ugrilovat sušené švestky jako zpestření. Sušené švestky (bez pecek) naložte dva dny předem do bílého vína. Před grilováním obalte švestky plátkem slaniny a propíchněte párátkem. Samotné grilování vám zabere jen pár minut.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.