Lidovky.cz

Nejhorší české jídlo? 'Rohlík s máslem a marmeládou'

Asie

  7:00
Do Česka se z Laosu přestěhoval kvůli studiu ekonomie na VŠE. Ačkoli školu úspěšně dokončil, nikdy se svému oboru nevěnoval. Za to se vrhnul na dráhu kuchaře. "Když jsem se do Česka přistěhoval, české jídlo mi nechutnalo. Nejvíc mi vadil rohlík s máslem a džemem, to se nedalo jíst," říká šéfkuchař thajské restaurace Modrý zub v Praze Khamteum Keosouvannasan, kterému přezdívají Keny.

Khamteum Keosouvannas

Lidovky.cz: Proč jste se rozhodl odstěhovat se z Laosu do Česka?
Přijel jsem do Česka studovat v roce 1988 v rámci programu socialistického bloku ČSSR a dostal jsem stipendium na studium VŠE v Praze. To byl hlavní důvod.

Lidovky.cz: Takže jste asi nezamýšlel, že se stanete kuchařem?
Ale ano, chtěl jsem být kuchařem už od dětství. Pomáhal jsem mamince s vařením, jelikož jsme byli tři synové a táta, takže ona byla na vaření pro čtyři chlapy sama. Již během studia jsem přes prázdniny navštěvoval svého bratra, který vařil v německém Ausburgu v thajské restauraci - tam jsou počátky mé lásky k vaření. Nejvíc zkušeností jsem ale získal v Londýně v hotelu Forte ctrest, kde jsem byl na zaškolení.

Lidovky.cz: Chutná vám české jídlo? 
Když jsem se do Česka přistěhoval, české jídlo mi nechutnalo. Nejvíc mi vadil rohlík s máslem a džemem, to se nedalo jíst. Samozřejmě tenkrát tady nejvíc chyběly chilli papričky. Teď mi chutná třeba pečené kuře, hovězí guláš a vůbec české hotovky. S trochou chilli je to ale nejlepší. Kdybych to měl porovnat s anglickou nebo německou kuchyní, ta česká je mnohem chutnější, jen jí chybí říz - mohla by být více pálivá.

ČTĚTE TAKÉ:

Lidovky.cz: Naučil jste vařit desítky kuchařů thajská jídla. Kde všude jste vařil vy? 
Začal jsem v restauraci Orange moon v Praze. Sestavoval jsem menu, zaučoval jsem kuchaře, sestavoval recepty na nová jídla, sháněl a nakupoval jsem suroviny a také pánve wok. Ty se sháněly hodně špatně. V té době byl na Václavském náměstí známý podnik De luxe, Corinthia Towers hotel v Praze nebo hotel Carlsbad plaza v Karlových varech.

Lidovky.cz: Na vašem menu je také zmrzlina z černého sezamu. To je váš vlastní recept?
Recept na sezamovou zmrzlinu jsme dělali s mým kolegou Bunchetem, se kterým konzultuji celé menu. Je velice jednoduchý.

Lidovky.cz: Připadá Čechům thajské jídlo moc ostré, nestěžují si někdy hosté?
Skoro pořád. Až na výjimky. U některých jídel se dá pálivost maličko snížit, ale u jiných jídel to možné není. To pak ztrácí svoji původní chuť. V restauraci se snažíme přizpůsobit stravovacím návykům Čechů.

Lidovky.cz: Proč jste se rozhodl v Česku zůstat, máte zde rodinu?
Nemám tady rodinu, jenom přítelkyni, která se taky nedávno vrátila do Thajska. A proč jsem zůstal? Po škole byl můj rodný stát Laos v komunistickém režimu. Po roce 1989 jsem začal studovat i západní ekonomickou literaturu a nemělo pro mě smysl, abych znalosti, které jsem získal například v tržní ekonomii, aplikoval v Laosu. Již během studia jsem přes prázdniny navštěvoval svého bratra, který vařil v německém Ausburgu v thajské restauraci. Tam jsem se zaučil a pokračoval v dráze kuchaře i po škole.

Lidovky.cz: Proč jste nezůstal u oboru, který jste vystudoval?
Jako čerstvý absolvent VŠE jsem hledal práci, ale neúspěšně. Tenkrát nebyla vhodná doba a bylo těžké pro absolventy z jihovýchodní Asie se zařadit mezi ostatní absolventy ucházející se o práci. Začal jsem tedy pracovat jako kuchař, protože to bylo nejlepší řešení. Lepší než se vrátit domů. 

Sezamová zmrzlina s černým sezamem

Ingredience: 150g černého sezamu namočeného ve vodě na 4 hodiny, 6 žloutku, 400ml 33% smetany, 6 lžic moučkového cukru, pár kapek citrónové šťávy, čerstvá máta na ozdobení, štipka praženého černého sezamu

Sezamová zmrzlina s černým sezamem

Postup: Semínka černého sezamu scedíme z vody a pražíme na sucho na mírném ohni až pocítíme vůni praženého sezamu. Pozor děláme pomalu, sezam se může rychle spálit. Pak pražené semínka rozmixujeme na prášek jako například mletá káva… Ze smetany vyšleháme šlehačku a postupně přidáváme cukr a žloutky. Nakonec do směsi vmícháme sezamový prášek. Necháme zamrazit při -25 stupních. Podáváme se smítkou čerstvé máty sypané praženými celými semínky černého sezamu.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.