Soutěž Kuchař roku se letos zaměřila na tradiční českou kuchyni, desítka finalistů musela na českobudějovickém Gastrofestu připravit daňka a zakomponovat do menu podzimní suroviny.
O vítězi:
|
Do letošního 11. ročníku se přihlásilo celkem 16 profesionálních kuchařů. Do finále jich porota vybrala deset. Během čtyř hodin připravili kuchaři menu sestávající z předkrmu, hlavního jídla včetně přílohy a dezertu. Kromě daňčího masa jim byly na místě vylosovány sezonní suroviny, například houby nebo bylinky.
"Úroveň a kvalita gastronomie se stále zlepšuje," myslí si prezident pořádající Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec. Může za to prý jednak osvěta a obliba nejrůznějších kuchařských show v televizi, ale také to, že mladí kuchaři mají v současnosti velké možnosti sbírat zkušenosti na soutěžích či v cizině. Připustil ale, že zlepšení je vidět hlavně ve větších městech a lepších podnicích.
Zároveň potvrdil i trend odlivu mladých od řemesla. S dětmi, které jdou nyní do učení, je prý sice možná víc práce, když se jim ale věnuje dost času na zaučení, není problém vychovat z nich špičkové kuchaře.