Lidovky.cz

Nejlepší restaurace: Terasa U Zlaté studně s výhledem na Prahu

Jídlo

  15:00
Navzdory názvu zažijete při návštěvě této „studně“ jeden z nejkrásnějších výhledů na Prahu, srovnatelný s pohledem z jižních zahrad Pražského hradu. Ostatně z nich se malou brankou můžete dostat přímo do areálu hotelu a restaurace U Zlaté studně.

Královské holoubě z Anjou plněné kachními játry foie gras s liškami a keňskými fazolkami na pyré ze sladkých brambor a sosem foto: MAFRA - Tomáš Krist/ Food styling - Michaela Tomišková

Pokud zvolíte klasický příchod z Malé Strany, čeká vás výstup úzkou slepou uličkou ze Sněmovní ulice. Končí právě nádherně rekonstruovaným starobylým palácem, kde sídlí hotel a restaurace U Zlaté studně.

Tady bývala, po celé minulé století, obyčejná restaurace, otevřená roku 1900, ovšem první písemná zmínka o domě je už z roku 1528, kdy jej tehdejší majitel, císař říše římské a český král Rudolf II., věnoval svému oblíbenému hvězdáři a hvězdopravci Tychonu de Brahe. Tomu se tady údajně zjevila panenka Maria. Na její počest nechal Brahe pozlatit roubení své studny. Tehdy přišel dům, velkoryse rekonstruovaný na přelomu tisíciletí, ke svému dodnes užívanému názvu.

Terasa U Zlaté studně

U vstupu do restaurace, která sídlí až ve čtvrtém patře členité budovy, vás čeká překvapení. V prostoru u výtahu je nově otevřený bar, kde si můžete dát skleničku na osvěžení po náročném výstupu. Restaurace je totiž ještě o patro výš – a terasa, odkud je pohled na Prahu nejúchvatnější, vás bude stát další patro.

Zpět ale dolů do baru. Další novinkou je tu vystavená, třílitrová speciální velelahev limitované edice koňaku Luis XIII. Grand Champagne Cognac francouzské firmy Remy Martin. Stejných lahví je na světě pouhá stovka. U Zlaté studně mají jednu ze dvou, které se nacházejí na území České republiky. Nákupní cena téhle zajímavosti je šest set tisíc korun.

Na vydýchání takových informací potom sklenička aperitivu v novém baru jistě přijde vhod. Potom vás kromě výhledu čeká především kuchyně Pavla Sapíka, který U Zlaté studně už přes deset let šéfuje. Je to mimo jiné i mnohonásobný reprezentant České republiky na světových kuchařských soutěžích; řadu ocenění si můžete prohlédnout na stěnách kolem schodů. Byl léta kapitánem našeho národního týmu kuchařů a cukrářů a je mimo jiné nositelem titulu Kuchař roku 2001 a 2002.

Královské holoubě z Anjou plněné kachními játry foie gras s liškami a keňskými fazolkami na pyré ze sladkých brambor a sosem

Zkušenosti, které nasbíral mezi nejlepšími kolegy při cestách po světě, dovede se svým týmem skvěle zužitkovat; dokázal tak povýšit zděděné řemeslo na opravdu vysokou mezinárodní úroveň.

Pavel Sapík totiž pochází z rodu, jehož členové se věnují pohostinství a řeznictví už od 17. století. Jeho otec provozuje úspěšnou rodinnou restauraci U Koně v Klokočné nedaleko Prahy. Pavel, šéfující U Zlaté studně, tak pochopitelně ovládá staré tradiční rodinné recepty - dokáže pro zahraniční klientelu klidně „vystřihnout“ svíčkovou na smetaně s tradičním knedlíkem a brusinkami. Takoví hosté většinou během svých cest už ochutnali nejrůznější národní speciality - netouží v Praze po bifteku, ale chtějí něco domácího.

Pavel Sapík

Pavel Sapík však dovede připravit zcela originálně třeba i tradiční kachnu. Jeho konfinované kachní stehno s plátky kachních prsou sous vide s červeným zelím a bramborovou rolkou zabalenou ve slanině je bezkonkurenční… Nebo jeho skvělé holoubě. Recept na něj ostatně najdete v dnešním vydání. Můžete si tu dopřát kanadského humra marinovaného v citrusovém oleji s carpacciem z tygřích krevet a s kaviárem Ossetra, nebo Royal steak ze svíčkové z hovězího chovu Angus servírovaný s foie gras Rouge, bramborovým pyré s lanýži z Piemontu a omáčkou z vína Sauternes ze sklepů barona Philippe de Rothschild, povidlové tašky s griliášem a domácí perníkovou zmrzlinou… a tak dále.

„Při sestavování jídelníčku myslíme na hosty z ciziny i na domácí. Klientela je nyní tak půl na půl. Je ale vidět, že domácí hosté už mají zkušenosti z cest a návštěv zajímavých zahraničních restaurací, naše speciální variace inspirované světovou kuchyní je už jen tak nezaskočí. Naopak, originální pokrmy moderní světové gastronomie dovedou ocenit“, uzavírá Pavel Sapík.     

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.