Lidovky.cz

Adventní kalendář s lacinou čokoládou? Vyrobte dětem domácí

Jídlo

  7:00
PRAHA - Každý rok je to stejné. Vánoce a s nimi úvahy o tom, jak udělat blízkým radost. Vymýšlíte, jakým adventním kalendářem potěšit? Nekupujte ho v obchodě, vyrobte si ho sami. Jak na to? Server Lidovky.cz vybral tři typy vánočních kalendářů. Nechte se inspirovat.

Adventní kalendář z vláčků foto:  Láska prochází kuchyní (Smart Press)

Letos vánoční kalendáře nekupujte, vyrobte dětem domácí. Budete přesně vědět, co sladkosti obsahují a navíc dítě potěšíte originálním kouskem, jaký jeho spolužáci jistě nebudou mít. Přinášíme tři návody, jak neobvyklý adventní věnec připravit.

Rohlíčkový věnec

Spojení dekorace a něčeho na zub je báječná volba, jak udělat radost kamarádce, sestře nebo třeba babičce. A jak rohlíčkový věnec vyrobit?

Budete potřebovat: ½ balení listového těsta, hladkou moukou na podsypání
Na ořechovou náplň si připravte: 70 g mletých ořechů, 5 dětských piškotů, 20 g másla, 1 vejce,1 balíček vanilkového cukru (nikoli vanilinového), 40 g třtinového cukru, 2 lžíce rumu,100 g moučkového cukru na obalení.

Utřete vejce, třtinový cukr, rum, vanilkový cukr a máslo. Přidejte mleté ořechy a nastrouhané piškoty a vše dobře spojte. Předehřejte troubu na 180 °C. Listové těsto tence rozválejte na posypaném válu. Vykrájejte pravidelné trojúhelníčky o velikosti cca 6 x 6 cm. Do jejich středu lžičkou klaďte malé hromádky ořechové náplně a rozetřete po celé ploše. Rohlíček sviňte směrem ke špičce.  Skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte ve vyhřáté troubě asi 8 minut. Ještě horké obalujte v moučkovém cukru.

Rohlíčkový věnec

Proutěný věnec nastříkejte bílou barvou ve spreji a nechte schnout. Z pečicího papíru nastříhejte pruhy široké asi 1,5 cm. Každý rohlíček oviňte dvakrát dokola proužkem pečicího papíru. Červenobílým provázkem přivažte všech 24 rohlíčků na proutěný věnec. Vystříhejte kolečka s čísly a lepidlem v tyčince je přilepte k omotaným rohlíčkům. Tavnou pistolí nalepte na věnec flitrové mašle. Na stranu věnce pověste na delší kus provázku malé pěkné nůžky na odstřihávání jednotlivých rohlíčků.

Adventní kalendář pro děti i dospělé

Pokud chcete obdarovat adventním kalendářem krom dětí i své dospělé blízké, tak máme tip i pro vás. "Z mého výtisku Vánoční kuchařky pro dceru mi někdo tuto stránku vytrhl, takže to bude asi hodně dobrý recept. Kousky čokoládových brownies zabalené do průsvitného celofánu, opatřené lístečky s příslušným datem a připevněné hezkou červenou stužkou na pevné třešňové větvičky ve váze rozjasní vaši tvář pokaždé, když večer přijdete z práce a začnete si teprve až ve vyhřáté kuchyni sundávat plášť s prvními sněhovými vločkami," doporučuje Jana Florentýna Zatloukalová, autorka kuchařek, publisherka a zakladatelka projektu Chuťopis. 

Adventní kalendář pro dospělé

Adventní kalendář z brownies

Budete potřebovat: 3 vajíčka, 150 g cukru, 200 g másla, 200 g dobré hořké čokolády, 110 g mouky, dvě hrsti (asi 50 g) kešu ořechů, malý kousek másla na vymazání pekáčku

Nejdříve troubu začněte předehřívat na 180 °C. V menším kastrůlku rozpusťte máslo, ale dávejte pozor, abyste ho nezahřáli víc, než je potřeba. Odstavte z plotýnky. Do teplého másla nalámejte všechnu čokoládu a dobře lžící rozmíchejte na hladký krém.

Vajíčka vyšlehejte s cukrem s pomocí elektrického šlehače do světlé husté pěny. Vyměňte elektrickou metličku za obyčejnou a postupně začněte přilévat rozpuštěnou čokoládu. Stále přitom šlehejte, aby se vajíčka s čokoládou spojila. Nakonec na toto těsto prosijte polovinu mouky, opět zapracujte metličkou a totéž učiňte i se zbývající moukou a ořechy.

Malý pekáček (nanejvýš o rozměrech 25 x 30 cm) vymažte máslem a nalijte do něj připravené těsto. Vložte do trouby a pečte 20–25 minut, ne déle. Brownies při pečení vytvoří na povrchu typickou lesklou, papírově tenkou vrstvu, a jakmile jsou hotové, objeví se mezera mezi těstem a pekáčkem. Test se špejlí vám tentokrát nepomůže, protože brownies mají uprostřed zůstat mokré a vláčné. Nanejvýš se můžete řídit dotykem prstu – ten upečené od neupečeného docela ochotně pozná. Netrapte však moučník v troubě příliš dlouho, celý svět ví a já ochotně potvrdím, že od mokrého k vysušenému to v případě brownies trvá jen pár minut.

Po vytažení z trouby odolejte pokušení ihned ukrojit kousek k ochutnání, protože brownies ztuhnou až chladnutím. Teprve zchladlé je nakrájejte na 5 x 5 dílků. Kromě jednoho je všechny zabalte tak, jak to vyhovuje vašemu adventnímu kalendáři, a ten poslední si hned teď dopřejte jen tak, jako symbol všech přicházejících vánočních sladkých hříchů.

Vláček

Za každý den jeden vláček. Takový věnec se hodí především pro kluky. S vagonky snadno "dojedou" až ke Štědrému dni.
Recept na 2 adventní kalendáře:
Suroviny:
 200 g hladké mouky, 70 g cukru moučky, 25 g másla, 2 vejce, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky mleté skořice, 2 lžičky kakaa
Na bílkovou polevu: 1 bílek, 180 g moučkového cukru, pár kapek citronové šťávy.
Na zdobení: marcipán, šťávu z červené řepy na obarvení

Mouku prosijte, všechny suché přísady v míse promíchejte a přidejte vejce a máslo. Zpracujte na měkké těsto a na noc dejte odpočívat v potravinové fólii do chladničky. Před pečením předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Odleželé těsto rozválejte na posypané pracovní ploše na plát silný 3 mm.

Vykrajujte z něj mašinky a vagónky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými sušenkami nechávejte větší rozestupy, při pečení se nafouknou. Pečte asi 10 minut, než budou sušenky na dotek pevné a půjdou posouvat po pečicím papíru. Nechte vychladnout na mřížce.

Adventní kalendář z vláčků

Třetinu marcipánu odložte stranou, zbylé dvě třetiny prohněťte se šťávou z červené řepy. Vyválejte na tloušťku 3 mm, podsypávejte moučkovým cukrem.

Formičkami vykrájejte tvary mašinky a vagónků, další kulatou formičkou kolečka. Vezměte štětec, potřete sušenky vodou a lehce k nim přitlačte vykrájené tvary z marcipánu. Špejlí se špičatým koncem opatrně provrtejte dírku do marcipánu i sušenky.

Bílek vyšlehejte s moučkovým cukrem a citronovou šťávou tak, aby poleva byla ještě tekutá, ale hustá a nestékala. Zdobicím sáčkem s tenkým koncem ozdobte hrany sušenek a na vagónky napište čísla od 1 do 24.

Balení:  Pěknou kovovou krabici, ale můžete použít i starou krabici od sušenek a nastříkat ji stříbrnou barvou ve spreji, stříbrné andělské vlasy, tenkou stříbrnou nit, červenou stuhu.

Dno krabice vystelte andělskými vlasy. Každou sušenkou provlékněte tenkou stříbrnou nit a zavažte na uzlík. Všech 25 sušenek vyskládejte do krabice, uzavřete a převažte stuhou.

Recepty pochází z kuchařek nakladatelství Smart Press.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.