"Poptávka se zvyšuje. Před 11 lety jsem začínala se 40 kilogramy vánočního cukroví," řekla pekařka, která do cukroví nedává klasický cukr. "Sladíme přírodním sladidlem, dáváme rýžový sirup, sušené ovoce, jablečnou šťávu. Není v něm máslo, mléko ani vejce. Chuťový rozdíl je velký," uvedla Elšíková.
ČTĚTE TAKÉ: |
Pekárna tradičně peče 11 druhů cukroví, letos nově připravila například burisonové košíčky se zázvorem nebo trubičky s krémem. "Největší zájem je vždy o včelí úlky," řekla pekařka.
Místo barviva červená řepa
Lidé si mohou koupit také linecké hvězdičky, plněné ořechy, košíčky s jablečnou náplní sypané kokosem, který je obarvený šťávou s červené řepy, nebo čokoládové hrudky s ovocem. Recepty vymyslela sama pekařka.
"Začínáme se vzorky v říjnu, aby se obchodníci mohli podívat. Teď zrovna máme nejvíc práce," uvedla Elšíková. K sedmi stálým pracovníkům musela najmout tři brigádníky. Pekárna má své stálé odběratele, kromě obchodů si mohou cukroví objednat i jednotlivci.
Pekárna peče kváskový chleba i pečivo, drobné pečivo i sušenky. Perlu Zlínska získala za špaldové sušenky, slané křupánky s česnekem, hejtman ocenil zvláštní cenou kolekci bio výrobků ze špaldy.
Recept na úlky:
Zpracujeme v tužší tvárné těsto, ze kterého tvarujeme úlky pomocí tvořítka. Necháme v chladu ztuhnout alespoň den nebo dva. Úlky můžeme naplnit pudingovým krémem. Ten vyrobíme tak, že uvaříme 250 ml kvalitního sojového nebo ovesného mléka a 1Bio vanilkový pudingový prášek. Osladíme 100 ml svařeného rýžového sirupu. Naplněné úlky můžeme postavit na sušenku bez cukru, výborně se hodí naše mandlová srdíčka. |