Lidovky.cz

Sázka na jistotu. Nejlepší jedlé dárky pod stromeček

Jídlo

  6:00
Když už veškeré nápady selžou a vy stále nevíte, co za týden dáte pod stromeček kamarádce, tatínkovi nebo babičce, zkuste hledat inspiraci v kuchyni. Server Lidovky.cz vám přináší recepty a návody na jednoduché jedlé dárky, které vypadají efektně a rozhodně nikoho neurazí. Dobré jídlo má přece rád úplně každý.

Nevíte si rady s vánočním dárkem? Tím jedlým nic nezkazíte. foto: Shutterstock

Vánoční skořicovo-čokoládový likér
Sladká vánoční pochoutka, kterou neurazíte. Můžete navíc experimentovat s příchutěmi. Zkuste přidat směs koření, kávu či tmavou čokoládu nahraďte bílou variantou.
Pro koho: pro maminku, dědečka, kamarádku

Když vám dojdou nápady, jedlé dárky nezklamou nikdy. Zkuste třeba skořicový...
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 150 ml mléka
  • 100 g tmavé čokolády
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 200 ml bílého rumu

Smetanu s mlékem rozehřejte a přidejte čokoládu. Míchejte, dokud se úplně nerozpustí, poté přidejte koření, cukr a rum. Likér nalijte do lahví a nechte vychladnout. Poté zavíčkujte. V lednici vydrží až tři týdny.

Pečený vánoční čaj
Sobecky si připravte vánoční čaj nejdříve pro sebe, zahřeje a zpříjemní zimní večery. Zkuste suroviny zdojnásobit, můžete pak obdarovat široké příbuzenstvo i přátele.
Pro koho: pro babičku, kolegyni, sousedy

  • 4 velké hrušky
  • 2 jablka
  • 2 pomeranče
  • 1 citron
  • 500 g cukru (nejlépe třtinového)
  • 3 kusy hřebíčku
  • 2 svitky skořice
  • zrníčka z vanilkového lusku
  • 200 ml rumu

Pečlivě umyté ovoce oloupejte a nakrájejte na kousky. Přidejte cukr a koření a vše dejte do hlubokého pekáče. Troubu předehřejte na 200°C a pečte asi hodinu. Nejdříve pod pokličkou, na posledních 10 minut ji sundejte. Občas promíchejte, aby se ovoce nepřipálilo. Směsí naplníme sklenice, pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Tak je nechte, dokud čaj nevychladne. Do hrníčku stačí dát vždy dvě lžičky a zalít horkou vodou.

Lískooříškové biscotti
Křupavé sušenky jsou tradiční italskou sladkostí. Jsou velmi tvrdé a je zvykem namáčet je před konzumací do dezertního vína. Darovat je tedy můžete s ním. Chybu ale neuděláte ani balením čaje či dobré kávy.
Pro koho: tatínka, tetu, sestru

Nevíte si rady s vánočním dárkem? Tím jedlým nic nezkazíte.
  • 150 g lískových oříšků (opražených)
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 velká vejce
  • lžička vanilkového extraktu

Smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukr a sůl. Pomalu ke směsi přilévejte rozšlehaná vajíčka, přidejte vanilkový extrakt a nahrubo nasekané ořechy. Z těsta vyválejte dlouhý bochníček, pečte ho asi 40 minut v troubě předehřáté na 150°C.

Hotový bochník nechte asi 15 minut chladnout, poté jen nakrájejte na tlusté plátky. Znovu je vložte do trouby a pečte na 130°C asi deset minut z obou stran.

Nakládaná rajčata
Jednoduchá lahůdka, která bude mezi vším cukrovím a vánočkami vítaným zpestřením. V lednici vám rajčata vydrží až měsíc, můžete je používat na vaření nebo je jíst jen tak.
Pro koho: tatínka, bratra, kamarádku

  • 500 g rajčat
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/4 lžičky krupicového cukru
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 5 stroužků česneku
  • 1 hrst čerstvých lístků bazalky
  • olivový olej
Sušená rajčata v nálevu.

Nakrájejte rajčata na tlusté plátky a naskládejte do zapékací misky, posypte je solí, cukrem a oreganem, polijte asi dvěma lžícemi olivového oleje. Dejte zapékací misku do trouby předehřáté na 200°C a vypněte ji, nechte rajčata v horké troubě přes noc sušit a neotvírejte dvířka. Naskládejte je do sklenic, přidejte pokrájenou bazalku, na plátky nakrájený česnek a zalijte olejem.

Rillettes
Ideální vánoční dárek pro manžela, tatínka či dědečka. Po sladkém cukroví a vánočkách jistě přivítají nějakou změnu.
Pro koho: přítele, bratra, kolegu

Když vám dojdou nápady, jedlé dárky nezklamou nikdy. Dědeček či tatínek jistě...
  • 500 g vepřové krkovice
  • 500 g vepřového sádla
  • 200 ml bílého vína
  • sůl a pepř

Krkovici a sádlo nakrájejte na drobné kostičky, v hrnci nedříve vyškvařte sádlo, poté přidejte krkovici, zakryjte pokličkou a na mírný stupeň nechte v hrnci asi 2 hodiny. Poté přilijte víno a další hodinu duste. Když je paštika hotová, ochuťte ji solí a pepřem, nechte vychladit a dávkujte do sklenic.

Nevíte si rady s vánočním dárkem? Tím jedlým nic nezkazíte.

Čokoládová lízátka
Zbylo vám pár rozlámaných vanilkových rohlíčků či krém z vosích hnízd? Není nic jednoduššího, než doma vytvořit vánoční čokoládová lízátka. Ocení je zejména děti, ale pokud je naaranžujete do zajímavých sklenic či vázy, můžou se stát netradičním vánočním dárečkem.
Pro koho: děti, kamarádku, kolegyni

  • zbytky cukroví
  • krém
  • čokoláda
  • cukrové zdobení

Smíchejte drť z cukroví s krémem a vytvořte hmotu, která drží pohromadě. Vytvarujte z nich kuličky a dejte je na hodinu do mrazáku. Špejli namočte do rozehřáté čokolády, napíchněte zmrzlý základ lízátka a namočte do čokolády, zdobit můžete podle fantazie.

Vánoční štola
Nechte se inspirovat u sousedů a upečte štolu. Může být originálním dárkem třeba pro známé či sousedy.
Pro koho: rodinu, maminku, babičku, sousedku

  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • vanilkový cukr
  • 130 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 150 g másla
  • 150 ml mléka
  • 3 lžice rumu
  • 100 gramů rozinek
  • 50 g kandovaného ovoce (včetně pomerančové kůry)
  • 1 balení marcipánu
Když vám dojdou nápady, jedlé dárky nezklamou nikdy. Nechte si inspirovat třeba...

Rozinky a kandované ovoce zalijte rumem a nechte přes noc odležet. V misce smíchejte droždí se lžící cukru a vlažným mlékem, nechte vzejít kvásek. Poté zapracuje zbytek cukru, mouku, vajíčka, máslo a vanilkový cukr.

Zpracujte těsto a na závěr do něj přidejte kandované ovoce. Nechte asi 40 minut kynout. Vyválejte obdélník, na kraj dejte propracovaný marcipánový suk a zabalte ho do těsta. Pečte na 180°C asi 50 minut. Po upečení potřete rozehřátým máslem a silně pocukrujte moučkovým cukrem.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.