Známá jihočeská Pekárna Srnín jich v prosinci na trh z Českokrumlovska dodá kolem 7000 v šesti různých gramážích. Lidé si mohou koupit mini vánočku o hmotnosti 250 gramů, ale také vážící 1,20 kilogramu. Za kvalitní a velkou si musí zákazníci připlatit. A lidé podle vedoucí výroby pekárny Blanky Cipínové nešetří, objednávají si většinou vánočky kvalitnější.
Vánočky v Pekárně Srnín vyrábí z kvalitních surovin počínaje hladkou moukou z firemního mlýna ve Veselí nad Lužnicí. Dávají do nich máslo, rozinky, mandle nebo třeba kandované ovoce. Dělají i vánočky méně sladké a vícezrnné. Těsně před Vánoci jich pekaři upečou denně i dvě tisícovky, jeden za směnu jich uplete více než stovku, k tomu další pečivo.
Suroviny i mísa musí mít správnou teplotu
Přestože obchody nabízejí i velmi kvalitní, ručně pletené vánočky, je stále řada domácností, kde pečení vánočky a cukroví patří ke svátkům stejně jako vaření rybí polévky a smažení kapřích řízků. Trochu paradoxně domácí vánočky nemusí mít tak krásně pravidelné tvary jako ty od profesionálních pekařů. Doma pekařky bojují s tím, aby se jim horní pletence při pečení nesvezly na bok navzdory tomu, že všechna tři patra prošpikují špejlemi.
V pekárnách na to mají fígl. Zatímco doma se pletou z devíti kusů vyváleného těsta, a to nejdříve že čtyř, pak tří a navrch ze dvou pramenů, v pekárně je pekaři pletou najednou ze šesti kusů. Jen někdy na vrchol přidají pletenec ze dvou kusů.
Pečení vánočky je v mnohých domácnostech rituál. Začíná v obchodě. Sehnat se musí dobrá mouka, máslo, kvalitní kvasnice a nejlépe domácí vejce. Nesmí chybět rozinky a mandle, cukr a vanilka. Suroviny i mísa musí mít tu správnou teplotu, stejně jako těsto, aby dobře kynulo. Pak přijde na řadu pletení vánočky. Nakonec se hotové dílo potře žloutky a bohatě ozdobí půlenými i drcenými mandlemi a skončí v troubě. Když se dílo podaří, ráno na Štědrý den voní celý byt. Obvykle se jí k snídani na Boží hod vánoční.