Lidovky.cz

Připravte na silvestrovskou party zdravou pomazánku

Jídlo

  6:37
Přejedli jste se o Vánocích a víte, že vás čeká silvestrovská party se spoustou nezdravého jídla? Vyměňte letos česnekovou pomazánku za zdravější a chipsy raději vůbec nekupujte. Připravte si doma vlastní pomazánku a kupte tmavé pečivo.Server Lidovky.cz vybral pět receptů.
Pomazánka (ilustrační foto)

Pomazánka (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Křenová pomazánka
Pokud máte raději výrazné chuti, nezapoměňte na křen. Rychlá pomazánka s výraznou chutí, její příprava zabere pouhých deset minut. Křen nastrouháme na jemném struhadle a vyšleháme s máslem, hořčicí, strouhaným sýrem a půl lžičkou mletého chilli. Osolíme a opepříme a podáváme s čerstvým pečivem. Ozdobíme čerstvou petrželkou.

Pomazánka (ilustrační foto)

Pomazánka z uzené makrely

  • 150 g žervé nebo tvarohu
  • 150 g uzené makrely
  • 3 lžičky strouhaného křenu
  • 1 citron
  • svazek pažitky
  • sůl, pepř

Postu: Nejdříve rozmíchejte žervé nebo tvaroh s nastrouhanou kůrou z celého citronu a citronovou šťávou z poloviny citronu. Poté přidejte nadrobno nasekanou pažitku a křen, osolte, opepřete a znovu dobře promíchejte, aby se chutě spojily. Rozeberte uzenou maktelu na kousky a odstraňte všechny drobné kosti. Velmi jemně pak kousky vmíchejte do pomazánky.

Syrečková pomazánka
Máte rádi spíše pikatnější pálivější jídla? Ze syrečkové pomazánky budete nadšeni. Ačkoli se to nemusí zdát, syrečky josu dietní a zdravé. A příprava pomazánky jednoduchá.

  • 300 g tvarůžků
  • 300 g tvarohu
  • 100 g sterilované papriky 100 g sterilovaných okurek
  • 100 g sterilovaných beraních rohů
  • 100 g cibule

Postup: V míse smícháme nastrouhané syrečky, tvaroh, najemno nakrájenou cibuli, strouhanou sterilovanou okurku, beraní rohy a papriku.

Kedlubno-sýrová pomázánka
Budete potřebovat čerstvý sýr bez příchuti, dvě lžíce bílého jogurtu, dvě lžíce nastrouhaného tvrdého sýru, pět lžic najemno nastrouhané kedlubny a nasekanou petrželku. Všechny ingredience smícháte dohromady a ochutíte solí a pepřem.

Pomazánka Liptauer od šéfkuchaře Romana Dolejše
Pomazánka Liptauer původně pochází ze Slovenska, oblíbená je ale také v Německu.

  • 250 g tvarohu
  • 100 g másla
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
    1 lžička kaparů
  • 1 velká kyselá okurka
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • špetka mletého kmínu
  • sůl a pepř
  • lžička nasekané petrželky

Tvaroh dáme do větší misky. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout a postupně smícháme s tvarohem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek, kapary a okurku nasekáme najemno a společně s cibulí smícháme s tvarohem. Celou směs okořeníme dle chuti sladkou paprikou, mletým kmínem, solí a pepřem z mlýnku, přidáme nasekanou petrželku. Vše řádně smícháme.

Recept pochází z kuchařky Svět na pánvi aneb cesta za šéfkuchařskou čepicí. Knihu vydalo nakladatelství Smart Press.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.