Lidovky.cz

Američtí studenti o jídle v Praze. Překvapil je tatarák i smažený sýr

USA

  6:20
Tatarák? Smažák? Nejen tyto dvě české klasiky překvapily americké studenty, kteří sdílejí své zkušenosti s Prahou a především pak s místní kuchyní na blogu Blague on Prague. Zatímco smažený sýr s hranolky je moc neoslnil, tatarák i přes počáteční údiv, že jde o syrové maso, velice chutnal.

Tatarský biftek (178 Kč). foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

"Nikdy bych nečekal, že je smažený sýr v Praze tak populární. Viděl jsem ho tam všude," píše jeden ze studentů na blogu Blague on Prague. Všichni kolem mu navíc říkali, že "smažák" zkrátka musí zkusit, a tak si ho jednou koupil v čínské restauraci. Celkem ho však zklamal. V kombinaci s hranolky prý vypadal jako to nejtučnější jídlo na světě. Přiznává však, že by možná nebylo od věci, objednat si ho znovu v nějakém českém podniku.

Další studentka podepsaná jako Haley byla zase vedle z tataráku. Kamarádka jí slíbila, že jí vezme na tradiční české jídlo. "K mému překvapení objednala syrové maso s vejcem uprostřed, s kořením a česnekovými topinkami... Naprosto jsem však oněměla z toho, jak vynikající nakonec bylo," dělí se Haley o svůj zážitek a chválí Česko za tento "vynález": "Well done Czech Republic, well done."

Kromě dalších lahůdek, které objevili američtí studenti v konkrétních pražských podnicích, píše jeden z nich, že ho velice překvapilo, jak snadno se dostal do Prahy bez znalosti jediného českého slovíčka: "Je úžasné, že tak daleko od USA rozumí většina lidí alespoň základním frázím v angličtině". Záhy si však posteskne, že když si naopak chtěl několik českých slov procvičit, lidé na něj stále mluvili jen anglicky. "Smutné také je, že zatímco v Česku mladí lidé ovládají často i dva cizí jazyky, většina Američanů má z další řeči obavy," uzavírá svůj příspěvek.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.