Lidovky.cz

Nevíte, co s vejci po Velikonocích? Připravte vaječné sendviče

Jídlo

  6:00
Zůstaly vám doma po Velikonocích doma vajíčka a teď nevíte, co s nimi. Rozhodně je nevyhazujte. A nedělejte letos vajíčkovou pomazánku. Připravte sendviče, po kterých se doma jen zapráší. O recepty se podělila zakladatelka Chuťopisu.cz a kuchařka Jana Florentýna Zatloukalová.

Sendvič (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Vaječný sendvič

  • 8 plátků anglické slaniny
  • 6 natvrdo vařených vajec
  • hrst nastrouhaného celeru
  • 2-3 PL drobně pokrájených zelených oliv
  • 100 ml majonézy
  • 1 lžička Dijonské hořčice
  • 8 plátků bílého chleba (např. toustového)
  • 8 salátových listů
  • sůl, pepř

Postup: Slaninu opékejte na pánvi několik minut na středním plameni. Vyndejte a nechte na papírové kuchyňské utěrce oschnout. Překrojte podélně napůl. Vařená vejce oloupejte a nakrájejte nadrobno. Smíchejte s celerem, olivami, polovinou majonézy a hořčicí. Dochuťte solí a pepřem. Krajíce chleba namažte zbylou majonézou.

Na polovinu krajíců natřete vaječnou směs, každý z nich pokryjte dvěma listy salátu a čtyřmi kousky slaniny. Přikryjte zbývajícími plátky chleba (majonézou dolů) a rozkrojte napříč na trojúhelníkové sendviče.

Co s vajíčky po Velikonocích?

Vaječný sendvič s lososem

  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 menší červená cibule
  • 60 g uzeného lososa
  • 100 g majonézy
  • sekaný kopr v množství dle chuti
  • sůl a pepř
  • celozrnný chléb
  • rajčata podle chuti

Postup: Vajíčka oloupejte a nakrájejte na drobno. Celer oloupejte, společně s plátky lososa a cibulí také pokrájejte na jemno. V misce smíchejte vajíčka, celer, cibuli, lososa a majonézu. Dochuťte koprem, solí a pepřem. Nechte v lednici alespoň 2 hodiny odležet. Mažte na celozrnné chleby a ozdobte plátky rajčat, případně použijte jako náplň do vydlabaných rajčat a chléb podávejte jako přílohu.

Vaječný sendvič s rozinkami

  • 8 natvrdo uvařených vajec, oloupaných a přepůlených
  • malá hrst rozinek
  • 1 zelená cibulka, najemno nasekaná
  • 1 PL sekané zelené petrželky
  • 100 ml majonézy
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 menší salátová okurka
  • 8 plátků chleba (například toustového)
  • sůl a pepř

Postup: Vaječné žloutky přendejte do mísy a rozetřete vidličkou. Bílky nakrájejte nadrobno a přidejte ke žloutkům. Rozinky, cibuli a petrželku přidejte k vejcím. Kari koření smíchejte s majonézou a poté přimíchejte k vejcím. Pokud je hmota příliš suchá, přidejte ještě trochu majonézy. Dochuťte solí a pepřem. Okurku očistěte a překrojte podélně napůl, pak ji pokrájejte na tenké půlměsíčky. Vaječnou směs velkoryse natřete na polovinu chlebů. Poklaďte plátky okurky a přikryjte zbývajícími chleby. Rozkrojte napříč na trojúhelníkové sendviče.

Košík s vejci

Zapečený vaječný sendvič

  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • Lučina (100g)
  • 1 lžička plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • hrst zelených drobně pokrájených oliv
  • hrst posekané pažitky
  • špetka mleté papriky
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • cca 6 plátků toustového chleba

Postup: Předehřejte troubu na 190°C a vyložte plech alobalem. V misce utřete Lučinu, citronovou šťávu a hořčici. Přidejte pokrájená vejce, olivy a pažiku, dochuťte solí a pepřem. Plátky chleba rozkrojte úhlopříčně. Poklaďte je na plech, potřete olivovým olejem a natřete na ně vaječnou směs. Lehce poprašte paprikou a zapečte asi 10 minut do jemného zezlátnutí.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.