Lidovky.cz

Thajské jídlo je pro Čechy příliš ostré, říká šéfkuchařka

Jídlo

  6:10
Krevety, kari a rýžové nudle. Thajskou kuchyni si Češi oblíbili. I proto vzniká čím dál tím více restaurací, které se zaměřují jen na tradiční thajské pokrmy. Většinou však pokrmy nejsou tak pálivé, jak je v Thajsku běžné. "Poslední dobou je stále více populární kari. U nás hostům nabízíme červené, zelené, matsaman a panaeng kari, podávané s masem kuřecím, hovězím, vepřovým nebo krevetami. Často hosté požadují vegetariánskou úpravu, to znamená, že maso nahrazujeme tofu," říká šéfkuchařka restaurace NOI Nathaya Kaewphoopha.

Phad Thai Kai

Lidovky.cz: Jako šéfkuchařka vymýšlíte také menu. Podle čeho?
Do menu jsem zařadila autentické thajské pokrmy, které zná každý Thajec. Jsou to jídla, která znám od mé maminky, která mě naučila vařit. Pochopitelně jsou to pokrmy, které mám nejraději. 

Lidovky.cz: Vypozorovala jste, co Čechům chutná nejvíce?
Nejčastěji si hosté objednávají hovězí maso s ústřičnou omáčkou. Tento pokrm je také velice oblíbený v Thajsku, ovšem u nás dáváme přednost vepřovému masu. Dalším oblíbeným pokrmem jsou Phad thai rýžové nudle, které podáváme s kuřetem nebo s krevetami. V Thajsku je dostanete kdekoliv na ulici ve spoustě variantách. Poslední dobou je stále více populární kari. U nás hostům nabízíme červené, zelené, matsaman a panaeng kari, podávané s masem kuřecím, hovězím, vepřovým nebo krevetami. Často hosté požadují vegetariánskou úpravu, to znamená, že maso nahrazujeme tofu.

ČTĚTE TAKÉ:

Lidovky.cz: Thajská kuchyň je proslulá tím, že je velice ostrá. Musíte pro Čechy recepty upravovat - aby nebyly tak pálivé?
Pálivost jídel je upravená, ovšem máme hodně zákazníků, kteří vyžadují stejnou pálivost jako je běžná v Thajsku.
 
Lidovky.cz: Chutná vám česká kuchyně? A je nějaké české jídlo, které považujete za nepoživatelné?
V thajské kuchyni nepoužíváme mléko a mléčné produkty, proto je spousta vašich jídel pro nás hůře stravitelná. Jídlem, které skutečně miluji, je guláš. Ráda ho mám pikantní a jako přílohu pochopitelně rýži.

Lidovky.cz: Kdy jste se rozhodla, že v Česku zůstanete?
Během prvních dvou let, kdy jsem pracovala pro Bořka Šípka v restauraci Arsenal.
 
Lidovky.cz: Chtěla jste být kuchařkou od malička?
Ano, bez pochyb. Vaření miluju a také ráda vařím pro někoho.

Lidovky.cz: Můžete prozradit nějaký tradiční recept, který jste se naučila mezi prvními?
Už si nevzpomínám, které jídlo bylo mé první. Všechny pokrmy, které jsem se naučila v dětství, vařím dodnes. Thajci jsou v jídle hodně konzervativní.
 
Lidovky.cz: Co vám nejvíce chutná?
Mé nejoblíbenější jídlo je ryba marinovaná v sour-spicy omáčce s citrónovou trávou, limetovými listy, chilli papričkami, čerstvými listy bazalky, koriandrem a česnekem.
 
Lidovky.cz: Máte nějaké suroviny, bez kterých si vaření a přípravu jídel neumíte vůbec připravit?
Rozhodně si život ani vaření neumím představit bez chilli papriček.

Lidovky.cz: Mají čeští hosté nějaké zvyky, které se vám protiví?
U nás se jídlo podává v mísách uprostřed stolu a vždy několik druhů. Vlastně se o jídlo dělíme. Také nerozlišujeme jednotlivé chody. Tím se naše zvyky liší. To ovšem neznamená, že se mi vaše zvyky protiví, jsou jen jiné. Není nic, co by se mi na hostech protivilo. Mám hosty ráda. Díky nim mohu dělat práci, kterou miluji, ve městě, které jsem si tolik oblíbila.

Phad Thai Kai – Rýžové nudle s kuřecím masem

Ingredience:

  • rýžové nudle (3 mm, namočit na 7 minut do vařící vody a proplachovat ve studené vodě, scedit)
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vejce
  • 120 g kuřecích prsou
  • pórek
  • mrkev
  • sojové výhonky
  • 1 dcl oleje na restování
  • osmažené asijské tofu
  • sušené chilli
  • rybí omáčka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • tamarin omáčka
  • světlá sojová omáčka (není nutno)
  • limetová šťáva
  • koriandr (nať)
  • sekané oříšky

Postup: Pórek, mrkev, šalotku nakrájíme na tenké nudličky. Česnek najemno. Ve woku rozehřejeme olej a orestujeme vejce. Přidáme nudličky cibule, česnek, orestujeme a pak vložíme nudličky kuřecího masa. Opět orestujeme. Přidáme nudle, mrkev, sojové výhonky, pórek a tofu, zalijeme Tamarin omáčkou a rybí omáčkou a dobře promícháme. Dochutíme cukrem, případně světlou sojovou omáčkou. Nakonec přidáme chilli papričky. Na talíři posypeme sekanými oříšky, koriandrem a zakápneme šťávou z limetky nebo citronu.

Autor:
Témata: jídlo, kari, pokrm, Česko, Thajsko
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.