Kdoulový kompot
- 4 kdoule
- 12 lžic cukru
- šťáva z jednoho citronu
- 1 skořice celá
- 4 ks hřebíčku
- 0,7 l vody
Kdoule oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky nebo kostičky. Vložte do hrnce, přilijte vodu, citronovou šťávu, přihoďte skořici a hřebíček. Oslaďte a vařte do změknutí. Hotový kompot vychlaďte. Podávejte k pečenému masu, nejlépe ke zvěřině. Pokud vás "honí mlsná", dejte si kompot klidně jen tak.
Jahodový s rebarborou (Roman Paulus)
- 400 g rebarbory (cca 4 šlahouny)
- 200 g jahod
- cukr
- ibiškový čaj (nebo jakýkoli ovocný čaj s ibiškem)
- šlahouny rebarbory zbavíme listů a pečlivě oloupeme
Připravíme si silný nálev (případně čaj) z ibišku a vydatně jej osladíme. Rebarboru si nakrájíme na kousky a zalijeme je vroucím nálevem. Můžeme krátce povařit, ale není to třeba – rebarbora rychle měkne a většinou stačí zalít ji nálevem, přiklopit pokličkou a nechat prohřát. Jakmile ochladne, přidáme k ní na kousky nakrájené jahody a už jen promícháme. Připravený kompot můžeme podávat jen tak, hodí se ale také k telecím játrům, krému z mascarpone či lahodným tvarohovým knedlíkům.
Malinový kompot
- litr malin
- půl hrnku hnědého cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce pomerančového likéru
- půl lžicky bramborového škrobu
Všechny ingredience smíchejte v hrnci a vařte na středním plameni zhruba deset minut. Potom hrnec odstavte, nechte zchladnout. Nejlepší je, když jej podáváte čerstvý. Pokud si chcete kompot uchovat až do zimy, zavařte ho obvyklým způsobem.