Nyní si dokonce Velká Británie dovoluje konkurovat Francii a tvrdí, že zvýší produkci meruněk, které se zatím pěstují na ostrovech spíše sporadicky. Letošní teplé léto však dává velkou naději a tak nevíme, zda je to pouze britsko –francouzské škádlení, či zda Angličané, kteří díky příznivému klimatu mají své olivy a vinnou révu, budou ve velkém mít i své meruňky.
Meruňky příbuzné broskvím a mandlím
Meruňky, oblíbené letní ovoce, jsou příbuzné broskvím a mandlím (nikoliv tedy švestkám, jak napovídá název prunus) a se svojí zlatavě oranžovou sametovou slupkou a jemnou dření patří ke sladkým, i když ne příliš šťavnatým druhům letních ovocných plodů. Jejich chuť dokáže mít i lehce trpký nádech připomínající chuť broskve a švestky.
Pokud někdo právě tyto chutě nemá rád, může si meruňky upravit třeba na grilu a přidat k masu, zvláště drůbeži či jehněčímu.
Pokud máte v sezóně už dost klasických meruňkových koláčů s drobenkou, meruňkových knedlíků, rýžových nákypů či džemů, zkuste trochu experimentovat a přidejte si tyto úžasně zdravé plody do salátů, palačinkového těsta nebo nakládejte malé plody meruněk na slano a pak podávejte ke snídani v misce vařené rýže, jako to dělají Japonci – je to efektivnější způsob ranního nakopnutí než dvojité espresso.
O zdravotních benefitech meruněk snad nepochybuje nikdo, stejný poměr vitamínu A, betakarotenů a železa je mimořádně příznivá kombinace pro organismus. Proto dopřejme meruňkám vhodné kombinace surovin a získejme z nich to nejlepší!
Meruňky, mandle a med
Výběr vhodného těsta a chutí, které se hodí k meruňkám, je snadný: sladké máslové těsto, mandle a med. Připravte si meruňkový koláč z křehkého těsta, ale meruňky nepečte, jen jim dopřejte krátkou a teplou koupel v medové lázni.
Základem je sladké křehké těsto, které pečeme jen 15 minut a stojí za to si s ním trochu pohrát. Lehce podušené meruňky posadíme na korpus do mandlové moučky. Získáme lahodný koláč s francouzským šmrncem, kterým překvapíte každého.
Meruňkový koláč s mandlemi
Sladké těsto (asi 700 g) pro větší koláčovou formu:
- 340 g hladké mouky
- špetka soli
- 150 g nesoleného másla
- 90 g moučkového cukru
- 2 vejce
Náplň:
- asi 15 středně velkých meruněk
- 2 lžíce medu
- 100 g mletých mandlí
- asi 50 g mandlových lupínků na ozdobu
- 2 lžíce meruňkového likéru
- trochu másla na vymazání koláčové formy
- papír na pečení
- sušené nebo keramické fazole na zatížení
Postup: Nejdříve si připravíme sladké těsto. Na pracovní plochu prosijeme mouku a přidáme špetku soli. Doprostřed uděláme důlek a do něj dáme změklé máslo. S malou dávkou mouky vytvoříme prsty jemné těsto. Teprve poté přidáme cukr a lehce rozšlehaná vejce a postupně přidáváme zbytek mouky a vše zpracujeme v tuhé těsto. Hmotu důkladně prohněteme v hladké těsto, několikrát do něj udeříme pěstí, zabalíme do folie a necháme alespoň hodinu odpočinout v ledničce. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
Poté těsto vyválíme na lehce pomoučněné ploše do tvaru kruhu o velikosti koláčové formy. Těsto opatrně přeneseme do vymazané formy a ještě necháme v lednici deset minut odpočinout. Poté lehce propícháme vidličkou a vyložíme papírem na pečení, aby se těsto nezvedalo, a papír zatížíme sušenými fazolemi. Pečeme 15 minut a poté papír s fazolemi odstraníme a ještě dopékáme asi 5 minut, vyndáme a necháme zchladnout.
Teprve po lehkém zchladnutí na korpus rozprostřeme na jemno umleté madle (mandlovou moučku).
Nožem rozpůlíme a odpeckujeme omyté meruňky. Na pánvi zahřejeme 2 lžíce medu, trochu vody, popřípadě meruňkového likéru a opatrně přidáme rozpůlené meruňky. Lehce zahřejeme asi 10 minut, v polovině času vaření meruňky obrátíme, měly by zůstat pevné. Ještě teplé meruňky klademe na korpus s mandlemi řezem dolů. Ozdobíme mandlovými plátky a můžeme servírovat s kopečkem kysané smetany. Podáváme ihned.