Lidovky.cz

I vitariáni jedí chutná jídla. Jak připravit rychlou a zdravou večeři?

Jídlo

  7:00
Řepové špagety s křenovu omáčkou, ale i koláče a polévky. Ačkoli jedí vitariáni pouze syrovou stravu rostlinného původu, dopřávají si chutná jídla, která stojí za to vyzkoušet.

Lasagne z červené řepy. foto: Archiv: Eva Kavková

Jedním z podniků, který se specializuje výhradě na vitariánské pokrmy, je restaurace Secret of raw, která je v Praze jediná svého druhu. Kuchaři zde připravují syrové jídlo neboli raw food. „Syrová strava se v posledních dvou letech začala skloňovat ve všech pádech a s tím se pojí i rozvoj míst, kde si můžeme tuto stravu dopřát,“ říká spolumajitelka restaurace Eva Kavková.

ČTĚTE TAKÉ:

Vitariáni jedí pouze syrovou stravu (živou stravu) rostlinného původu. Suroviny se mohou zahřívat, ale pouze do teploty 42°C. Při vyšší teplotě by se ničily enzymy, které pomáhají trávení. Potraviny konzumují v co nejpůvodnější podobě - syrové, čerstvé, sušené a nebo ohřáté. Vitariáni věří, že zatěžovat tělo chemickými látkami, barvivy, konzervanty a umělými sladidly, je zbytečné a nepotřebné. Dbají na to, aby v pokrmech zůstaly enzymy, které pomáhají trávení.

„Když jsme otevírali restauraci, chtěli jsme se inspirovat v evropských městech, ale nakonec jsme museli využít vlastní kreativitu, protože povědomí o raw food bylo malé. Ukázalo se, že lidé v Česku jsou připraveni na alternativní stravování a zajímá je, co jedí,“ dodává Kavková.

Pakliže byste chtěli vyzkoušet vitariánskou stravu, zkuste jeden ze tří receptů, který restaurace serveru Lidovky.cz poskytla:

Lasagně z červené řepy s fenyklovým krémem

  • 6 kusů středně velké červené řepy
  • Petrželové pesto: 3 stroužky česneku, 3 hrnky dýňových semínek, 2 hrnky zelené petrželky, 3 lžíce olivového oleje, ½ hrnku vody
  • Fenyklový krém: 2 sladké papriky, 1 hrnek nahrubo nasekané mrkve, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce čerstvého fenyklu

Postup: Začněte pestem. V robotu rozmixujte dýňová semínka na mouku. Přidejte zbylé ingredience a mixujte. Pokud není pesto dost výrazné, můžete přidat sůl nebo víc petrželky. Očistěte (neloupejte) řepu a nakrájejte ji na plátky. Vrstvěte vždy po pěti plátcích a prokládejte pestem. Podávejte s Fenyklovým krémem. Nakonec rozmixujte všechny suroviny na fenyklový krém a naneste na talíř dokola.

Dýňová polévka

  • 2hrnky/250ml syrové dýně máslovky (oloupaná a na kostičky nakrájená)
  • 1 hrnek vody
  • 1 červená paprika
  • 1 lžička medu
  • 1/2 avokáda
  • kousek zázvoru
  • 1 strouček česneku
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/2 soli (nemusí být)

Dýni nakrájejte na kousky, přidejte vodu a rozmixujte. Česnek rozetřete s kořením a přimíchejte do rozmixované dýně.

Máslová dýně je superpotravina. Nacpaná vitamíny a téměř bez tuku.

Hruškovo-skořicový koláč

  • krusta: 1,5 hrnku mandlí a 10 datlí
  • 4 hrušky
  • 6 lžící javorového sirupu
  • skořice
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 hrnek voňavého kokosového oleje

Mandle a datle rozmixujte. Kokosový olej rozpusťte a přidejte k umixované směsi. Krém umixujte dohladka a vzniklou krustu dáme do formy. Všechny ostatní ingredinece také rozmixujte a hladky krém nalijte do formy. Nechte v ledničce ztuhnout a můžete podávat.

Hrušky (ilustrační foto)

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.