Lidovky.cz

Podzimní chutě: dýňová polévka s houbami

USA

  7:00
Dýně a houby se objevují ve stejném období, začátkem podzimu, kdy nastává ideální čas na přípravu jídel, která nás zahřejí. Dýně jsou - alespoň pro mne - spjaty se Spojenými státy a oslavou amerického Dne díkůvzdání a Haloweenu.

Čerstvé bylinky polévku ozdobí i ovoní foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Kromě pečené krůty a jiných tradičně podávaných pokrmů jsou dýňové koláče a polévky zaručeným evergreenem těchto podzimních slavností za oceánem.

Co s dýní?

U nás je dýně stále sice částečně spojena s podzimem, nikoliv však již tolik s Haloweenem, a tak většinou řešíme, co provést s úrodou dýní, která nám narostla na zahradě. Každopádně chceme zapomenout na minulost a dýňový kompot a la ananas, protože ananas můžeme mít čerstvý celý rok, ale i proto, že ananasový kompot už není „podpultovka“ (mí vrstevníci mi jistě rozumějí) a navíc stejně nemá s chutí ananasu nic společného. Místo haloweenských oslav tedy spíše hledáme způsoby, jak dýni spotřebovat. Dýně především potřebuje tepelné zpracování a správné ochucení, takže je dobré jí zapékat a hledat koření, které její chuť zvýrazní, ale nepřebije. Ideální jsou k tomu houby.

Horkou a sytou polévkou proti podzimním plískanicím

Škaredé počasí a začínající podzim se vším všudy můžeme brát jako výzvu, abychom si připravili báječně teplé jídlo nejen pro sebe, ale i pro všechny své blízké. Stručně řečeno, ideální čas na lahodně krémovou polévku a pro tentokrát třeba s houbami a zdravěji třeba bez smetany. Kombinace právě zralé dýně a čerstvých hub je překvapivě dobrá a obě suroviny zaručí přírodní a ničím nenahraditelnou chuť.

Zkuste i dýni máslovou

O chuti a struktuře hedvábné dýňové polévky není nutno psát ani přesvědčovat, je jednoduše skvělá, a navíc si jen představme tu nádhernou oranžovou barvu evokující právě spadané listí. Nepodlehněte však představě ani již překonaným chutím z dávných dob, kdy vodová polévka z dýně byla ne právě moc vábné barvy i chutě, dnes naštěstí existují takové odrůdy dýní, že nebudete vědět, kterou z nich si vybrat. Pokud mohu poradit, v tomto případě sáhněte po dvou. Nejdříve vyberte dýni, která po vydlabání utvoří misku na servírování polévky, tedy tradiční oranžovou dýni kulatého tvaru, a nezapomeňte, že je nutné polévky uvařit daleko víc, protože bude tak dobrá, že vám z jedné menší dýně prostě nestačí.

Modrá dyně

Jako druhou zvolte královnu všech dýní, tou je alespoň pro mne, dýně překvapivě nádherného hruškovitého tvaru, dýně máslová. Jen tak na okraj, hitem podzimu v Británii je dýně lehce modré barvy, a pokud si představujete, jaká by z ní mohla být polévka, je možná lépe ji vhodněji použít jen pro dekoraci.

Dýně a houby - ideální podzimní kombinace

Pokud sbíráte houby, pro tuto polévku jsou ideální hřiby nebo jiné druhy hřibovitých hub, voňavé, pevné a aromatické. Pokud nemáte čas sbírat nebo už nerostou, použijte stejně aromatické nebo ještě možná voňavější sušené, anebo jednoduše sáhněte po žampiónech; pokud si můžete vybrat, zvolte raději žampióny hnědé, mají plnější chuť.

Klasická oranžová dýně

Odstraňte vršek dýně a vydlabejte dužinu, abyste mohli polévku v dýni servírovat, je to velmi efektní. Zaručuji, že když budete tuto skvělou polévku podávat přátelům ve vydlabané dýni s dýňovou pokličkou, budou o tom mluvit ještě hodně dlouho. Takže minimální námaha, maximální efekt! Co jiného si můžete přát?

Dýňová polévka s houbami

Ingredience:

  • 300 g čerstvých hub, nejlépe hřibů nebo modráků či jakýchkoliv jiných hřibovitých hub, mohou být i žampióny, ekvivalent je asi 50 g sušených hub
  • 4 menší oranžové dýně
  • 1 střední máslová dýně
  • 1 cibule
  • 6 stroužků česneku, oloupat a nakrájet na větší plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • čerstvý tymián, majoránka, rozmarýn
  • mořská sůl, čerstvý pepř

Postup: Pokud použijete sušené houby, namočte je do mléka nebo teplé vody. Nyní zpracujte dýně. Nejdříve odstraňte z malých dýní vršek (uchovejte ho jako pokličku) a dýně opatrně vydlabejte lžící. Dužinu si ponechejte, jen odstraňte semínka. Oloupejte máslovou dýni, opatrně rozkrojte a odstraňte semínka. Veškerou dužinu z obou druhů dýní nakrájejte na větší kostky. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a zpěňte cibuli a česnek a přidejte nakrájenou dužinu z dýní. Vše chvilku osmažte, nesmíte však nechat cibuli a česnek ani dužinu zhnědnout. Přidejte čerstvé bylinky, část si jich ponechte na ozdobu. V případě sušených hub část (asi 1/3) dejte stranou, ostatní vymačkané přidejte k osmažené dýňové směsi.

Zalijte bílým vínem, nechte chvilku ovonět, připraveným vývarem a přiveďte vše k varu. Vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud dužina nezměkne. Mezitím očistěte čerstvé houby a nakrájejte na plátky.

Dokonale krémová polévka

Změklou dýni opatrně rozmixujte (popřípadě i s houbami, pokud jste použili sušené) v hrnci do hladké polévky. Okořeňte pepřem a solí. Čerstvé (nebo sušené, předem namočené) houby osmažte krátce na pánvi na kousku másla a olivovém oleji. Přidejte do polévky, část si ponechte na ozdobu.

Nyní již vydlabané malé dýně naplňte připravenou polévkou. Předtím zkontrolujte, zda pevně stojí na podložce, aby se vám nepřevrhly a připravená horká polévka se nerozlila. Ozdobte osmaženými houbami a čerstvými bylinkami a podávejte. Lahodný podzim vás vítá!

Dýně a houby to je dokonalá kombinace chutí
Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.