„O vítězství HL 209 rozhodla úterní degustace jablek, kterou ústav pořádal po šestačtyřicáté,“ řekl ovocnář František Paprštein z holovouského ústavu. Hybrid HL 209 vznikl křížením odrůd Liberty, Clivia a Rubín. Tým holovouských vědců pod vedením Jana Blažka na jeho šlechtění pracoval přes 20 let. „HL 209 je celočervené jablko střední velikosti. Vyznačuje se dobrou šťavnatostí, chruplavou konzistentní dužninou a výbornou celkovou chutí,“ uvedl Paprštein.
ČTĚTE TAKÉ: |
Degustace pořádané holovouským ústavem by měly šlechtitelům naznačit, které odrůdy by mohly mít v budoucnu u konzumentů úspěch. I proto významné zastoupení v degustacích má novošlechtění, letos to bylo 16 ze 42 hodnocených odrůd. Odrůdy novošlechtění, které jsou zatím označeny jen písmenným a číselným kódem, letos uspěly víc než v jiných letech. Mezi první desítkou jich bylo šest a mezi první patnáctkou dokonce 11.
Odrůda úspěšná v degustacích by mohla projít úředními zkouškami a registrací, dostat jméno a zařadit se mezi tržní. Celý tento proces zkoušek a registrace však není jednoduchý a trvá několik let, upozornil Paprštein. Dodal, že jen výborná chuť pro uplatnění odrůdy v praxi nestačí. Nová odrůda také musí mít i dobré hospodářské vlastnosti, jako jsou například pravidelný výnos, odolnost vůči chorobám a škůdcům či klimatickým vlivům.
Spotřeba jablek v Česku |
Z loňské degustace si vítězství odnesla odrůda Meteor, která letos obsadila 17. místo. V obchodní síti silně zastoupené tradiční odrůdy Golden Delicious, Jonagold či Idared se letos nijak neprosadily a skončily v poslední třetině pořadí. Pro zajímavost pořadatelé mezi hodnocené odrůdy zařadili i starou odrůdu Boskoopské. Loni tato odrůda skončila poslední, letos byla třetí od konce.
Mezi letos hodnocenými vzorky bylo i 18 odrůd původem z ciziny, a to z USA, Nizozemska, Francie, Německa, Nového Zélandu, Švýcarska, Itálie a Moldavska. Nejvýše z cizích odrůd letos skončila původem americká odrůda Cameo, a to na desátém místě. Všechna hodnocená jablka vyrostla v sadech holovouského ústavu. Degustátoři, kterých bylo 178, stupnicí od jedničky do devítky hodnotí vůni, slupku, konzistenci dužniny, šťavnatost, kyselost a celkovou chuť jablka. Odrůdy vždy hodnotí takzvaně naslepo, jejich název neznají.