Lidovky.cz

Exotické houby lákají. Zkuste enoki, eringi, shimeji a hlívu ústřičnou

Jídlo

  6:40
Čerstvé houby si můžeme dopřát celý rok. Na své si příjde patrně více než půlka národa, kdy nejen v houbařské sezóně, která pro pravé znalce trvá téměř celý rok, jsou v obchodech k dostání exotické, většinou kultivované druhy čerstvých hub.

Exotické houby servírujte na salátu s vajíčkem foto: Dagmar Heřtová

A jsou svojí chutí mimořádné! Vyzkoušejte hlívu ústřičnou, enoki, eringi a shimeji.

Divoké i kultivované enoki

Enoki jsou půvabné houby pocházející z Japonska. Japonci obecně houby milují a v doslovném překladu je nazývají “děti stromů”. Mají většinou tak neobvyklé tvary a chutě, že přímo vyžadují rozmanitou přípravu. Kultivované druhy jsou většinou podobné divoce rostoucím, ne však v případě enoki.

Sázené vejce doplní chuť exotických hub
Polévka s exotickými houbami a fazolkami
Podávejte na tmavém kvasnickovém chlebu
populární houby v Japonsku shimeji se dají koupit i u nás

Kultivované jsou bílé, dlouhé a s miniaturními kloboučky, jsou pěstované v úzkých a vysokých sklenicích téměř v temnu, aby se docílil jejich pohádkový vzhled a jemná chuť. Tato houba známá pod názvem penízovka sametonohá je zimní houbou i v našich severních šířkách. Název enoki získala poté, co v Japonsku, tedy oblasti, kde se produkují a vyskytují v největším množství, rostou na stromě jménem enoki. Existují i další odrůdy, jako je třeba enoki zlatá.

Enoki nevařte, za syrova krásně křupou

Kultivované enoki (Flammulina velutipes) zaujmou nejen svou krásou, jsou to porcelánově bílé, jemné houbičky se sametovou nohou a malými hlavičkami, ale i ovocno-ořechovou chutí. Pro svoji křehkost a lahodnost se přidávají syrové do polévek a salátů, navíc jde i o estetický zážitek z jídla a Japonci o tom vědí své.

Při konzumaci krásně jemně křupou a zalézají mezi zuby, ale jsou lahodné a hlavně hodně zdravé. Obsahují látku flammulin a proflamin potlačující rakovinu, což japonští lékaři překvapivě zjistili v oblastech Nagana, kde byl prokázán menší výskyt rakoviny právě ve spojení se zvýšenou konzumací hub enoki. Pokud se tepelně upravují, tak jen velmi krátce, jinak jejich špagetově dlouhé nohy ztvrdou.

Eringi, shimeji, hlíva ústřičná - zdravé exotické houby

Eringi nazývané také jako hlíva královská - máčková ( Plerotus enryngii ) nebo královské trumpety jsou houby známé i v Evropě. Zejména populární jsou v Itálii a výborně se hodí na smažení. Mají bílou dužinu, příjemně voní a jsou co do chuti velmi jemné. Lze je smažit, dusit i nakládat.

O autorce:

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. www.tastejourney.cz

Shimeji jsou nejpopulárnější houby v Japonsku po shitaké a enoki, nazývají se také plážové houby, protože často rostou na spadaných stromech na plážích. U nás jsou známé pod názvem líhovec moučný ( Hypsizygus marmoreus nebo tessulatus) a prodávají se v bílé nebo hnědé variantě. Je nutné je povařit, ideální jsou s nudlemi.

Hlíva ústřičná (Plerotus ostreatus) je dobře známá pro své všestranné využití. Je zdravou pochoutkou a často je považována za zázračnou. Děje se tak na základě blahodárných látek, které obsahuje. Přisuzují se jí protizánětlivé, protivirové a protirakovinové účinky. Je ideální na smažení, zejména v pánvích wok, avšak u nás se více uplatní v polévkách, jako jsou falešná dršťková nebo česnečka.

Jak je připravit? Kupte je ve směsi a připravte si hned dvě jídla

Na přípravu pokrmů z hub je nejlepší koupit již namíchanou směs pěstovaných hub, o rozdílnost chutí i struktur je postaráno. Ideální je použít část z nich na rychlou přípravu krátce osmažených hub, podávaných na opečeném chlebu nebo na ciabattě s vajíčkem a salátem jako rychlý brunch nebo oběd. Pokud máte více času, připravte si houbovou polévku. Jemná smetanová houbová polévka s čerstvými fazolkami se tak může stát milou připomínkou loňské bohaté houbové sezóny.

populární houby v Japonsku shimeji se dají koupit i u nás
Zlaté enoki

Směs exotických hub na chlebu s vajíčkem a salátem

  • 150 g exotické směsi čerstvých hub hlívy ústřičné, hlívy královské (eringii), líhovce moučného (shimeji) a enoki (penízovky sametonohé)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka drceného kmínu
  • mořská sůl, čerstvý pepř

K servírování:

  • 3 plátky čerstvého chleba, nejlépe tmavý kváskový
  • 3 vejce střední velikosti
  • směs salátových lístků, třeba mladého špenátu, mangoldu, lístků natě hrášku nebo rukoly
  • trocha oleje k opečení chleba

Postup: Nejdříve rozdělte houby, světlé a křeké enoki dejte stranou. Houby očistěte, odstraňte přízemní část a lehce omyjte. Na pánvi rozehřejte olivový olej a směs hub, kromě enoki, krátce osmažte. Přidejte drcený kmín. Houby smažte jen do okamžiku, dokud nezískají lehce zlatavou barvu.

Sázené vejce doplní chuť exotických hub

Zatím si připravte na další pánvi vejce, smažte je pozvolna. Těsně před podáváním do směsi hub přidejte enoki a jen krátce asi 1 minutu osmažte. Osolte a opepřete. Nakrájejte chléb a na pánvi jej jen lehce osmažte na trošce oleje. Naaranžujte lístky salátové směsi na talíř, můžete je polít kapkou olivového oleje a citrónové šťávy nebo jen kapkou balzamikového octa, a na salát položte chleba. Na něj dejte houbovou směs a navrch naaranžujte vajíčko. Podávejte teplé.

Polévka s exotickými houbami a fazolkami

  • 150 g exotické směsi čerstvých hub hlívy ústřičné, hlívy královské (eringii), líhovce moučného (shimeji) a enoki (penízovky sametonohé)
  • 6 středních brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 200 g zelených fazolek zbavených stonků
  • bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček celého pepře
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíce kvasného octa
  • 3 lžičky cukru
  • mořská sůl
  • 2 lžíce hladké mouky a kousek másla nebo hotová světlá jíška

Postup: Houby očistíme a omyjeme a nakrájíme nahrubo. Houby enoki si dáme stranou, odstraníme pevnou tmavší část kořenů, ale jinak je nekrájíme. Do hrnce dáme brambory nakrájené na kostky, přidáme houby (kromě enoki), bobkový list a všechno koření a sůl a zalijeme vodou. Vaříme, dokud brambory nebudou téměř měkké. Přidáme nakrájené zelené fazolky.

Polévka s exotickými houbami a fazolkami

Pokud máte rádi polévku hustší a krémovéjší, zahustěte ji světlou jíškou, kterou připravíte na troše másla, nebo rozmíchejte ve vařící vodě instantní světlou jíšku a přidejte do polévky. Vše vařte jen chvilku asi 7 minut a na konec vaření vmíchejte a prohřejte zakysanou smetanu a enoki. Polévku ochuťte kvasným octem a cukrem.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.