Ještě než začnete s dietou, stanovte si cíl, kterého chcete dosáhnout. Smiřte se s tím, že za týden nezhubnete deset kilogramů a vytvořte si reálný cíl, nedostaví se tak zklamání a pocit zmaru, že jste svou vidinu nenaplnili. Během procesu hubnutí zvyšte příjem tekutin. Pijte ale pouze vodu, vyhnete se tak „skrytému“ cukru v džusech, ovocných šťávách a slazených minerálkách.
Češi utratí za diety 5,5 miliardy ročně. Přípravky ale na kila nestačí |
Rozdělte si den na menší části a neustále pravidelně jezte, třeba až šestkrát denně. Měli byste předcházet pocitu velkého hladu, který v závěru často vede k nekontrolovanému příjmu potravy a následně může vést i k nadváze nebo obezitě.
„Metabolismus by měl být v neustálém režimu spalování. Ideální jsou tři hlavní jídla a dvě až tři malé svačiny denně. Ne však smažené, tučné a sladké hlavní jídla. Vynechte taktéž kalorické svačiny jako sušenky, oplatky, dorty, sladké pečivo nebo dokonce chipsy či čokoládu. Nahraďte je čerstvým ovocem a bílým (neslazeným) polotučným jogurtem nebo kefírovým mlékem. Taktéž neslazeným. Pauzy mezi hlavními jídly a svačinami by neměly být delší než tři hodiny. Vynechání řádné snídaně se může vymstít velkým hladem večer,“ radí Mesároš.
„Nezapomeňte na jednoduché pravidlo - hubnutí začíná již při nakupování. Platí dvě základní pravidla. První - nikdy nenakupujte hladoví. Nakoupíte více jídla a navíc ještě kaloričtějšího (sladké, mastné, přesolené). Pravidlo dva - to, co nemáte doma, nesníte,“ doporučuje výživový poradce.
Během hubnutí zcela vynechte bílé pečivo, alkohol a polotovary ze supermarketů. „Místo bílého pečiva kupujte celozrnné. Obsahuje vysoké množství vlákniny, především té z otrub, která má při hubnutí větší a delší sytící efekt než pečivo necelozrnné. Energie přijatá z celozrnného pečiva se uvolňuje postupně. To je při hubnutí, udržení si váhy nebo při sklonech přibírat jedním z jeho hlavních benefitů. navíc obsahuje množství vitamínů, minerály a nenasycené mastné kyseliny,“ vysvětluje Mesároš.