Lidovky.cz

Výrobci bourbonu bojují s nedostatkem sudů. A jejich cena roste

Jídlo

  9:00
LOUISVILLE - Leroy McGinnis vyrábí sudy na bourbon 50 let a za celou tu dobu mu nikdo nenabídl za sud více, než kolik si za něj řekl. Za posledních šest měsíců mu však mnoho palíren nabídlo za sud 250 dolarů (přes 6000 korun), tedy o 70 procent více než činí cena, kterou si firma za sud účtuje, píše na svých internetových stránkách list The Wall Street Journal.

Výrobci bourbonu bojují s nedostatkem sudů. A jejich cena roste foto: Shutterstock

Nabídka ukazuje, jak vzácnými se sudy na bourbon staly. Poptávka po bourbonu roste, což přimělo palírny zvýšit produkci, avšak výrobcům sudů a dřevařskému průmyslu se nedaří s růstem produkce palíren udržet krok.

McGinnisova firma McGinnis Wood Products Inc. dostane denně až čtyři e-mailové žádosti o sudy. Většinu z nich odmítá. Stejně jako většina jeho konkurentů má kapacitu a dřevo jen k uspokojení objednávek dlouhodobých zákazníků. Zbývající zájemce dává na čekací listinu. Nedostatek sudů na bourbon nyní již trvá třetí rok.

Bourbon

Bourbon je typ americké whisky. Musí obsahovat nejméně 51 procent kukuřice, zbytek může být žito nebo pšenice. Obsah alkoholu je nejméně 40 procent. Nejvíce se vyrábí v Kentucky, která má na celosvětové produkci bourbonu podíl 95 procent.

„Nikdy předtím se nedělo nic takového jako dnes a neočekávám, že by zájem opadl,“ dodává McGinnis. Jeho firma má letos v plánu prodat 150 000 sudů na bourbon.

Poptávka po sudech roste, protože bylo založeno několik nových palíren bourbonu a další palírny kvůli vysoké poptávce zvyšují produkci. Současně je však nedostatek dřeva z dubu bílého používaného na výrobu sudů, protože dřevařský průmysl se stále ještě nevzpamatoval z kolapsu trhu s bydlením.

Výroba sudů na bourbon je téměř tak složitá, jako výroba samotného bourbonu. Bourbon musí zrát minimálně dva roky v nových sudech vyráběných z bílého dubu. Bednáři pasují dubová prkna k sobě jako kousky puzzle, obtočí je kovovou obručí a uvnitř je zapálí, aby ožehli vnitřek sudu, což má dodat whisky chuť a barvu. Sudy se nedají pro zrání bourbonu použít znovu, občas však jsou sudy po bourbonu používané pro zraní skotské nebo tequily.

Malé palírny

Od roku 2010 vzrostl prodej bourbonu v USA o více než 35 procent. Včetně Tennessee whisky, která rovněž používá dubové sudy, hodnota vývozu loni překonala jednu miliardu dolarů. Podle svazu palíren v Kentucky se produkce bourbonu zvýšila v letech 2010 až 2013 o více než 50 procent. V roce 2013 palírny v Kentucky naplnily bourbonem 1,2 milionu sudů, což bylo o 200.000 sudů více než v roce 2012.

Problémy zhoršuje rozvoj malých palíren, jejichž počet se za poslední tři roky víc než zdvojnásobit na 600, z toho zhruba 300 jsou producenti whisky, kteří potřebují dubové sudy.

Veškerý tento růst by měl být potěšitelný, avšak naráží na jednu nepříjemnou skutečnost. Poptávka po dalších sudech se shoduje s masivním poklesem dřevařského průmyslu. Po propadu trhu s bydlením v roce 2007 mnoho pil ukončilo provoz. Produkce dříví se snížila mezi roky 2005 až 2009 o téměř 50 procent. Loni sice produkce dřevařského průmyslu stoupla díky oživení trhu s bydlením, avšak dodávky dřeva z bílého dubu zatím nejsou tak vysoké, aby bylo možné uspokojit poptávku od výrobců sudů. Bílých dubů je sice dostatek, chybí však dřevorubci, kteří by stromy pokáceli. Ceny desek z bílého dubu stouply letos o více než 20 procent.

Whisky - ilustrační foto

Situace je velmi obtížná hlavně pro malé hráče na trhu. Michael Anderson, který loni zahájil provoz své společnosti Independent Distilling Co., obdržel zhruba polovinu sudů, které si loni objednal. Pokud zbývající polovina dodávky, tedy zhruba deset sudů, nedorazí brzy, nebude moci nechat zrát plánovaný objem whisky. „Dělá nám to starosti. Docházejí nám sudy,“ říká Anderson.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.