Lidovky.cz

Unikátní virtuální bistro nabízí točené maso či pěnu

Jídlo

  9:00
Masové koktejly, uzeniny či foie gras. Holandský umělec a filozof Koeru Mensvoort vytvořil projekt virtuální restaurace. Čím je Bistro In Vitro zajímavé? Nabízí jídla, která jsou připravená z umělého masa.

Masová zmrzlina foto: Bistro In Vitro

Speciality, které Bistro In Vitro nabízí, mimo jiné také jednohubky ze vzorků slavných osobností, nejsou skutečné. Cílem projektu však je, aby se jednou skutečnými staly. Holanďan Mensvoort chce prostřednictvím této iniciativy otevřít témata, které se týká výživy budoucnosti a zejména pěstování umělého masa.

Maso z laboratoře? Bude stejně dobré jako párek za šest korun, říká šéfkuchař

Umělec za pomoci kuchařů, designérů a studentů vytvořil koncepty různých pokrmů, které by se v budoucnu mohly vyrábět právě z umělého masa. Jak sám uvádí, jeho osobním favoritem je salám „Pig from the Backyard“. „Líbí se mi představa prasátka, které vám běhá po dvoře a vy si z jeho odebraných buněk pěstujete vlastní salám. Vedle toho se s ním můžete mazlit a hrát,“ říká. 

Nizozemští vědci vytvořili 'umělé maso'

Jak je všeobecně známo, umělé maso vědci již několik let skutečně pěstují av roce 2013 také proběhla akce, v rámci které se veřejně snědl první umělý hamburger. 

Mensvoortovi kromě podpory tohoto výzkumu leží na srdci i rozšiřování možné škály takto vytvořených produktů. Je totiž přesvědčen, že výsledkem tohoto výzkumu nemusí být jen navlas stejné šunky a klobásy, ale i dosud nepředstavitelné speciality.  V bistru jsou pokrmy označené jednou až pěti hvězdičkami. Ty s nejvyšším počtem jsou realizovatelné již dnes. Ty s nejmenším budou na svůj vznik potřebovat možná až desetiletí. 

Jednohubky
Virtuální sushi
Autor:
Témata: maso, pokrm
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.