Lidovky.cz

Pesto z mrkvové natě a chlebová buchta. Stop plýtvání jídlem, vařte ze zbytků

Jídlo

  6:06
Každý Čech ročně vyhodí téměř 70 kilogramů potravin. Velká část z „odpadu“ je přitom ještě ve stavu vhodném ke konzumaci. Jak se plýtvání s jídlem vyvarovat? A z jakých „zbytků“ se dají připravit plnohodnotné pokrmy?

Pesto z mrkvové natě foto: Dan Včeliš/zachranjidlo.cz

Pracujete-li se zeleninou, vyhodíte spoustu zeleninových odřezků. Zvlášť kvalitní farmářská, chemicky neošetřená zelenina si zaslouží zpracovat do posledního lístku. Zkuste proto opravdu dobře očištěné zbytky uchovat v lednici v uzavíratelné dóze a po pár dnech z nich udělat vývar

Zeleninový vývar s chlebem

Je zdravý, pozvedne každý pokrm o úroveň výš a je skoro zadarmo. Zchladlý vývar vydrží v lednici tři dny, ale můžete ho také zmrazit. Trpělivě pak bude čekat na svůj okamžik, kdy doladí chuť třeba italského risotta. 

Vyzkoušejte také pesto z mrkvové natě a už nikdy nebudete zelenou část rostliny vyhazovat. Kořen mrkve upravujeme běžně na sto způsobů, tak proč se zbavovat natě, která pomáhá obnovovat funkci jater, je skvělá při potížích se zadržováním vody v těle a navíc dodá třeba zelenému pestu příjemně nahořklou bylinnou chuť? Skvělé je v tlusté vrstvě na chlebu nebo jej klasicky zamíchejte do těstovin. 

Pesto z mrkvové natě

  • mrkvová nať z jednoho svazku mrkve
  • rostlinný olej za studena lisovaný (případně kombinace dvou)
  • hrstka ořechů (kešu, lískové ořechy, vlašské ořechy, arašídy, mandle) nebo semínek (slunečnice, dýně, sezam...)
  • citronová šťáva nebo bílý vinný ocet
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • trocha vody
  • sůl a pepř

Můžete přidat: Jemně nastrouhaný parmezán, bazalku, šalvěj, rukolu, svěží zelenou nať z jiné kořenové zeleniny

Trocha vody pesto odlehčí, jen pozor ať není příliš tekuté

Postup: Z hlavního stonku natě otrháme lístky. Česnek a ořechy nakrájíme na menší kousky. Pro výraznější chuť ořechy či semínka předem lehce opražíme v troubě nebo za stálého promíchávání nasucho na pánvi. Přidáme trochu oleje, citronové šťávy a mixujeme. Více či méně, podle toho, jakou kdo má raději texturu pesta. Pokud je třeba, přidáme v průběhu mixování trochu oleje či vody. Osolíme, opepříme, zalijeme citronovou šťávou podle chuti. Trocha vody pesto odlehčí, jen pozor ať není příliš tekuté.

Vývar ze zeleninových zbytků

Co zachránit ve vývaru? 

  • bubáci i stonky z rajčat
  • zdřevnatělé konce chřestu
  • tvrdý košťál brokolice, květáku, zelí
  • slupky z mrkve, petržele, celeru
  • suchá zdravá slupka cibule (dodá barvu)
  • stonky z petržele, medvědího česneku
  • kořínky pórku
  • ovadlé, ale zdravé kusy jakékoliv zeleniny
  • zvětralé víno

Další: kořenová zelenina, cibule, česnek, zázvor, olej, vinný ocet, bylinky, koření (bobkový list, tymián, nové koření, pepř, badyán)

Vývar ze zbytků zeleniny

Postup: Pro intenzivnější chuť můžete kusy zeleniny opéct v troubě nebo jen na lžíci oleje přímo v hrnci. Rozpůlená cibule, kterou i se suchou čistou slupkou opečete na řezu do tmava v hrnci, přidá vývaru intenzivní až masovou chuť. Čím menší kusy zeleniny, tím rychleji přejdou minerály a živiny do vody. Vařte proto přibližně půl hodiny. Pokud vaříte celé nepředkrájené kusy, pak maximálně hodinu. Máte-li v lednici otevřené zvětralé víno nebo vinný ocet, přidejte ho trochu až před koncem vaření, přidá jinak sladkému vývaru příjemnou kyselost. Tu dodají i rajčata. Sůl do vývaru nepřidávejte vůbec, případně trochu až ke konci, voda by se nasytila minerály a nepřijala by jich tolik ze zeleniny. Chuťově byste tak vývar ochudili. Pokud budete přidávat bylinky, nevyvařujte je příliš dlouho.

Vypadá dobře, chutná dobře
Chlebová buchta

Chlebová buchta

  • 300/400g starého chleba
  • ½ litru teplého mléka
  • 5 vajec
  • 50 g sušeného ovoce
  • 1 lžička skořice
  • máslo na vymazání pekáčku

Postup: Jednoduše promíchejte všechny ingredience dohromady, nejlépe rukama. Vložte do máslem vymazaného pekáčku a pečte 40 minut na 180 °C. Nebojte se improvizovat. Přidejte sušené ovoce či ořechy podle chuti. Pokud je chleba hodně suchý, nebojte se přidat více mléka. Máte-li rádi sladší variantu, přidejte cukr. Hrajte si s ingrediencemi, výsledek vás mile překvapí.

Autorem receptů je nizozemský kuchař žijící v Praze Richard Jacobsen a Zuzana Štěpničková. Více receptů na zachranjidlo.cz

Autor:
Témata: jídlo, vývar, zelenina, Praha
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.