Lidovky.cz

Ochutnejte Višňový sad. Quadriennale propojí divadlo s jídlem

Jídlo

  14:00
PRAHA - Jinakost, Služky či Slečna Julie. Návštěvníci Pražského quadriennale mohou tato představení „ochutnat“. A to doslova. Světová přehlídka divadla a scénografie si totiž zcela nově připravila gastronomické performance vycházející ze známých divadelních her.

Ochutnejte Višňový sad? Quadriennale propojí divadlo s jídlem foto: PQ

Specialitou letošního ročníku Quadriennale, které se uskuteční od 18. do 28. června, budou také živé akce s názvem Tvůrci, které se uskuteční v prostorách Galerie u Betlémské kaple.

Pražské quadriennale

Program Pražského quadriennale se letos poprvé odehraje v historickém centru Prahy, uvnitř významných staveb a památek města i ve veřejném prostoru. Kromě hlavní programové části Sekce zemí a regionů se uskuteční divadelní představení, pouliční performance, instalace ve veřejném prostoru, workshopy, přednášky a diskuse s nejvýznamnějšími osobnostmi současného divadla, scénografie či filmu.

„Pod vedením islandské kurátorky Rebekky A. Ingimundardóttir budou umělci v centru Prahy rozvíjet scénografickou disciplínu v tom nejširším slova smyslu. Každý den bude moci kdokoliv obdivovat performativní stránku kulinářského umění a prozkoumávat hranice mezi světem divadla a gastronomie. V prostorách galerie vznikne improvizované restaurační zařízení, uzpůsobené pro divadelní produkci, kde bude možné sledovat nejenom vizuální stránku pokrmů, ale také umělecký způsob jejich přípravy, servírování a konzumace,“ řekla mluvčí přehlídky Eliška Míkovcová. 

Každý divák si tak bude moci obrazně i doslova vychutnat originální příběh tak, jak ho umělec za použití pokrmů vyjádří. Tento nápad se zrodil v hlavě řeckého scénografa Ekaviho Whitlock-Blundella, který se zaměřuje na zkoumání jídla jako materiálu a tvorbu kulinářských příběhů napříč různými médii. V jeho představení Višňový sad (de)konstrukce uvidí příchozí na scéně všechny ingredience přímo v hlavních rolích Čechovových děl. Publikum pak bude moci rozhodnout o jednotlivých osudech a změnit dějovou linku celé hry.

Ochutnejte Višňový sad? Quadriennale propojí divadlo s jídlem

Kanadský soubor předvede nekonvenční zpracování Strindbergovy Slečny Julie. Původně naturalistické drama, zahrnující ironii, třídní nerovnosti, nevěru a dokonce sebevraždu, má být v podání nejrůznějších ingrediencí zajímavou podívanou.

Kyperská skupina umělců vystupující pod názvem Paravan uvaří své odlehčující představení podle receptu zázračného omlazování. Způsob přípravy jídla proběhne po vzoru experimentální operace, z níž bude nakonec servírován jedinečný lékařský objev. Naopak s hlubokou myšlenkou se ve hře s názvem Jinakost představí tvůrci z Thajska. Skrze svou exotickou kulturu a kuchyni navodí v divácích pocit osamělosti a odlišnosti. K vytvoření takového emocionálního tlaku se nechali inspirovat absurdním dramatem Služky.

Ochutnejte Višňový sad? Quadriennale propojí divadlo s jídlem

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.