Lidovky.cz

Kam za skvělým jídlem ve světě? Podívejte se na žebříček nejlepších zemí

Jídlo

  6:30
Při výběru místa pro dovolenou zohledňujeme mnoho faktorů. Jedním z nich je bezpochyby i tamní kuchyně, která je často i hlavním důvodem pro návštěvu dané země. Server CNN udělal mezi svými čtenáři anketu a ti vybrali deset destinací, kde se nejlépe najíte.

Variace pokrmů (ilustrační foto) foto: Reprofoto

1. místo Taiwan, 8 242 hlasů

Kulinářská filozofie Taiwanu je naprosto jednoduchá: jezte často a kvalitně. Malé svačiny jsou zde nejdůležitějšími jídly dne. Ostrovní pokrmy jsou mixem komunit Min Nan, Teochew a Hokkien Chinese dohromady s japonskou kuchyní. 

Taiwanské hlavní město Taipei nabízí přes 20 ulic zaměřených na zmiňovaná malá občerstvení. Ovšem hlavním centrem jídla je Tainan - nejstarší město na Taiwanu. 

Pokaždé, když si myslíte, že jste objevili to nejlepší bao, nejvoňavější tofu nebo nejchutnější hovězí nudlovou polévku, narazíte za rohem na další obchod, který to zvládne trumfnout.

2. místo Filipíny, 1 528 hlasů

Filipíny si nezískaly přízeň gastroturistů jen díky tropickému ovoci a mořským plodům. Kreativní kuchaři přišli například s unikátní lahůdkou balut (kachní embrya).

Kupříkladu Abudo je pokrm, který naleznete v každé domácnosti. Sice se jedná o původně mexické jídlo, ale Filipínci jeho přípravu vylepšili. A co že Abudo vlastně je? Upečené maso (buď kuřecí nebo vepřové) ve směsi z octa, soli, pepře, česneku, sójové omáčky a dalšího koření. Kromě lahodné chuti nabízí také praktickou věc: takto upečené maso zvládne přežít skladování bez chlazení.

Unikátní je také Lechon, který nesmí chybět na žádné zahradní party. Celé prase se upeče nad uhlím a vznikne tak křupavá, zlatává kůrka. Maso se podává se speciální omáčkou z jater, která je na Filipínách oblíbená.

Oproti ostatním v tomto žebříčku nemají Filípiny tak proslavenou kuchyni, ale díky své bohaté historii a více než 7 000 ostrovům si postupně budují jméno ve světě gastronomie. 

3. místo Itálie, 810 hlasů

Italské jídlo má věhlas po celém světě už po celá staletí. S jeho pikantními rajčatovými omáčkami, pokrmy z pšeničné mouky nebo s dezerty, které jsou plné vynikajících krémů. 

Pizza Napoletana.

I přes úspěšnou značku „pravá italská restaurace“, odmítá většina Italů sjednotit celosvětově svou kuchyni. Mají totiž bohatou nabídku regionálních jídel, která tak proslavená nejsou, ačkoli nabízejí skvělé chutě.

Dokonce i klasické základy pokrmů se liší. Italové si rádi dopřejí těstoviny s vajíčkem či bez něj, s velkým množstvím másla nebo olivového oleje. Ale buďme upřímní - ať navštívíte jakýkoli kout Itálie, vaše chuťové pohárky zaplesají.

4. místo Thajsko, 410 hlasů

Když se potkají dva Thajci jejich první otázka směřuje k jídlu: „Už jsi dneska jedl?“. Není potřeba dalších důkazů o tom, že Thajci jídlem žijí.

Díky vlivu Číny, Malajsie, Indonésie, Myanmaru a královských tradičních receptů se řadí thajská kuchyně k těm nejlepším na světě. 

Kombinace čerstvých bylinek a unikátního koření vytváří komplexní chuť, ve které jim to k sobě ladí jako symfonickému orchestru.

thajské curry

V thajském jídle tak nalezneme chutě kyselé, pálivé, slané, sladké, křupavé ale také ingredience lehce kluzké a žvýkací. 

Snad každý je obeznámen s chutí zeleného kari, křupavého smaženého kuřecího kešu (gai pad met ma muang) či thajského pad (rýžové nudle smažené s vejcem, krevetami, čerstvou jarní cibulkou a klíčky, dochucené pikantní sladkokyselou omáčkou). 

Pro něco chuťově výrazného zavírejte do severovýchodní častí země - Isaan. Mezi populární isaanské jídlo patří som tom (papájový salát), larb moo (mleté vepřové maso s limetkovou šťávou, rybí omáčkou, mátou, cibulí a chilli papričkami) a ko moo yang (grilovaná vepřová krkovice). Všechna zmíněná jídla se podávají ještě s neuvěřitelnou kombinací omáček. 

5. Japonsko, 443 hlasů

Japonsko aplikuje stejnou preciznost jak do výroby nových technologií tak do tamního jídla. 

Sushi

Můžete si dát vícechodové kaiseki - to reprezentuje aktuální sezónní jídla a představuje kulinářský i poeticky vizuální zážitek. Případně si zajděte na klasické running sushi. 

Vyplatí se také zkusit tradiční jídla či moderní kyodo ryori (regionální speciality). 

6. Malajsie, 265 hlasů

Malajsijské pálivé nudle

Malajsijská kuchyně je souborem několika chutí: čínských, indických a malajských. V některých ohledech se velmi podobá indickým jídlům, která se stala již tradičními. (Ovšem s malajsijci o původu jídla nediskutujte, mohlo by to přerůst v konfliktní debatu. Jsou na svou tradiční kuchyni pyšní).

Nicméně až jednou vyrazíte do Malajsie a budete usrkávat z misky laksu (tradiční nudlová polévka), přestane vás najednou zajímat, kde je jaká památka, a budete se dožadovat dalšího skvělého pokrmu. 

7. Hong Kong, 236 hlasů

Obyvatelé Hong Kongu chovají k místním potravinám takovou vášeň, která dokonce zastíní jejich zájem o politiku, nakupování, gamblerství a burzy.

Knedlíčky dim-sum. Hongkong

Toto město je domovem pro lidi doslova posedlé jídlem, které se produkuje v alarmujícím množství. Rozmanitost a pouhý počet dum sum restaurací je neskutečný. 

Restaurace v kantonech jsou plné strávníků, kteří jedí s takovou chutí a vervou až se ve vzduchu vznáší náboj jistého šílenství.

Pozlacené, tiché jídelny, číšníci, kteří předvídají každý váš pohyb nebo klidné oázy skryté na vrcholcích hor: Hong Kong nabízí širokou škálu gastronomických zážitků.

8. Indie, 205 hlasů

Když se v kuchyni experimentuje s kořením natolik, že servírované jídlo vypadá, že už něco zažilo, víte, že jste narazili na pokrmy, které opřádají variace chutí.

Indické jídlo (ilustrační foto).

Neplatí tu žádné pravidlo pro druh ani množství koření - jen to musí pěkně ladit a vytvořit kvalitní chuť. Stejné koření můžete přidat do sladkého i slaného jídla nebo ho konzumovat samotné. Například semínka fenyklu se užívají pro osvěžení dechu a lepší zažívání po jídle. 

Ostatně - jakákoli země, která zvládne z vegetariánského jídla vykouzlit pochoutku, by si zasloužila speciální Nobelovu cenu za gastronomii.

Odrůdy regionálních jídel jsou pestré. Máme tu co dočinění s goaskými mořskými plody, kašmírským wazwanem (vícechodové jídlo) nebo keralskými kokosovými specialitami.

9. Řecko, 167 hlasů

Lisování olivového oleje (ilustrační foto).

Cestování po Řecku spojené s tamní kuchyní působí jako z luxusního magazínu - akorát bez retušování. Na pohlednici z cest by se se stejně tak dobře jako průzračné moře a bílé domy mohly umístit feta sýr, barevné variace salátů, olivy nebo pečené maso. 

A co je tou tajnou přísadou, která dělá všechna řecká jídla tak jedinečnými? Velké množství lesklého olivového oleje. Mimochodem olivový olej je v Řecku také vývozním artiklem číslo jedna. 

10. Vietnam, 162 hlasů

Vietnamská polévka pho, doplněná limetkou, chilli papričkami, bambusovými výhonky a čerstvými bylinkami.

Na to jak je Vietnam malá země, nabízí rozličné druhy jídel. Každé město i každá vesnice mají svůj vlastní seznam unikátních specialit. A když už najdete shodný recept, bude se minimálně lišit způsob, jak vám jídlo naservírují.

Nejlevnější a nejchutnější varianta, jak ochutnat pravé vietnamské jidlo, je navštívit tradiční trhy. Prodávají tady obvykle ženy, a to jídla, která uvařily ten den ráno z vlastních receptů. Ty se předávají z generace na generaci. 

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.