Lidovky.cz

Tři jednoduché recepty na chutnou omeletu. Nebojte se experimentovat

Jídlo

  6:40
Ať už si rádi dopřejete omeletu k snídani, svačině nebo lehčí večeři, nebojte se s jejím složením experimentovat. Tři recepty, které přinesl server The Guardian, vykouzlí z vaječného základu kulinářský skvost, který obohatí váš jídelníček.

1. Omeleta s kukuřicí, rajčaty a avokádem

Ingredience:

Avokádo (ilustrační foto)

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 gramů mražené kukuřice
  • 6 vajec
  • 1 avokádo, nakrájené na malé kousky
  • 2 malá rajčata, nasekaná na kostičky

Postup:

Na pánvi rozpalte olivový olej a přidejte mraženou kukuřici. Promíchávejte, dokud není kukuřice měkká a nahnědlá. Během toho si ve sklenici rozšlehejte vejce. Hotovou kukuřici vysypyjte z pánve do misky. Na pánev vlijte vejce a jemně s nimi pohybujte, aby se nepřichytila. Když budou téměř hotové (propečené), nasypejte na půlku omelety připravené avokádo, rajčata a kukuřici.  Potom opatrně přiklopte náplň druhou půlkou omelety a nechte chvilku smažit, poté vzniklou kapsu obraťte a osmahněte lehce i z druhé strany. Omeletu servírujeme s čerstvým pečivem.

2. Omeleta s cibulovou směsí

Ingredience: 

Zázvor - ilustrační foto.

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 vajec
  • 1 střední cibule nasekaná na kostičky
  • 2 stroužky česneku nasekané na kostičky
  • 2 centimetry čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 1/2 lžičky červených chilli papriček
  • 1/2 lžičky kmínu
  • Hrst nasekaných listů koriandru
  • Sůl a pepř (množství dle chuti)
  • 1 lžíce neslaného másla

Postup:

Vejce rozšleháme vidličkou ve větší sklenici. Na pánev dáme olivový olej a přidáme cibulku. Smažíme, dokud nezměkne. Pak k ní přidáme česnek, koření, zázvor a koriandr a povaříme dokud neucítíme silnou vůni koření. Potom směs odebereme z pánve a umístíme do misky. Pánev vysušíme kuchyňskou utěrkou a snížíme teplotu. Na pánev vlijeme vejce a těsně před tím, než je omeleta hotová, na ní rozprostřeme cibulovou směs. Ponecháme kousek místa od okrajů omelety, aby se vejce přichytila ke směsi. Potom jemně omeletu obrátíme a opekáme i z druhé strany. Podáváme s čerstvým pečivem namazaným máslem.

3. Omeleta s rukolou, rajčaty a rokfórem

Ingredience:

Sušená rajčata v nálevu.

  • 2 vejce
  • Sůl a pepř (množství dle chuti)
  • 40 gramů rokfóru, lehce ho rozmačkejte
  • 4 sušená rajčata z plechovky s olejem, nasekaná na kostky
  • Hrst rukoly

Postup:

Rozpalte pánev na střední žár, rozšlehejte vejce ve sklenici. Vemte jednu lžíci oleje z plechovky od rajčat a dejte jí na pánev, lehce s ní zakružte, aby se olej rozpostřel. Vlijte na pánev vejce a lehce s pánví pohybujte, abyste zabránili připálení a přichycení okrajů. Když má omeleta už propečený spodek, ale na povrchu je stále mírně vodnatá, přidejte rokfór a posypte ji nasekanými rajčaty. Necháme dosmažit a poté servírujeme s čerstvou rukolou. 

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.