Lidovky.cz

Jak vypadají historické jídelní lístky? Výstava zaplní Dům U zlatého prstenu

Jídlo

  6:45
PRAHA - Dvě desítky historických jídelních lístků doprovodí výstavu fotografií Tomáše Berana s tematikou současné pražské gastronomie. Výstava bude od 2. listopadu do 3. ledna v Domě U zlatého prstenu Galerie hlavního města Prahy. Snímky pocházejí z Pražské kuchařky, kterou v Praze představil zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Jídelní lístek (ilustrační foto) foto: profimedia.cz

„Téměř stovku fotografií si budou moci zájemci zakoupit. Výtěžek bude věnován nadačnímu fondu Kolečko, který pomáhá dětem postiženým následky dopravních nehod,“ řekl Vaněk. Na snímcích jsou zachyceni ti, kteří se v určitém výseku doby v gastronomii pohybují. Nejde jen o hospodské či restauratéry, ale i o pekaře, lahůdkáře, cukráře, řezníky, uzenáře, vinaře, pivaře, baristy či kavárníky.

„Náš institut tento fond podpoří šekem na 100 000 korun, aby se vytvořil určitý základ pro charitu,“ dodal Vaněk, známý i jako sběratel historických kuchařských knih a jídelních lístků. Vystaví tam i ty nejstarší z let 1825 a 1826 a jako zajímavost také jídelní lístky prvních pražských vegetariánských restaurací ze 30. let minulého století.

Dům U zlatého prstenu s

Dům U zlatého prstenu s raně gotickými sklepy a chodbou s původní valenou klenbou, ve které jsou fragmenty nástěnných maleb z konce 15. století, na podzim 2016 připomene 700 let od narození Karla IV. Podle radního pro kulturu Jana Wolfa (KDU-ČSL) do tohoto chystaného Muzea Lucemburků zapůjčí své exponáty čtyři desítky institucí ze všech 14 krajů.

Pražskou kuchařku dával Vaněk dohromady se svou ženou tři roky. Na téměř sedmi stech stranách obsahuje 700 Beranových fotografií a devadesát příběhů. „Kupodivu receptů je v ní pomálu, zhruba padesát. Kniha však zachytí pomyslný zlomek času a ukáže i těm, kteří přijdou po nás, jak lidé v určité době pracovali a smýšleli, jak vypadali a co vařili,“ řekl Vaněk.

Dalším jeho aktuálním knižním počinem je publikace nazvaná Jídlo s.r.o. Je jakýmsi bonusem k jeho stejnojmennému internetovému pořadu o tom, jak vzniká to, co lidé jedí, a nahlíží přímo do výroby.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.