Lidovky.cz

Pomelo? Zkuste ho s mořským vlkem, radí šéfkuchař

Jídlo

  6:48
Chutí připomíná pomelo nejvíce grapefruit, ovšem bez hořké příchuti. Ovoce obsahuje stejné množství vitaminu C jako citron, ale také sodík, železo, draslík a vitamin A. Číňané z pomela vyrábí právě kvůli vysokému obsahu draslíku léky. A jak v kuchyni pomelo využít? Hodí se k masu, do salátů a marmelád i k rybám. Jak ho dělá šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář?

Marinovaný filet mořského vlka s pomelem a jablky grana smith foto: Grand Cru

Marinovaný filet mořského vlka s pomelem a jablky grana smith

  • 400 g filet mořského vlka
  • 250 g cukru
  • 500 g soli
  • fenykl
  • kopr
  • jeden citron
  • jeden pomeranč
  • jedna mandarinka
  • 2 jablka grana smith
  • 1 pomelo
  • 1 dcl olivového olej
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 20 g mini bazalky

Filet mořského vlka opláchneme a osušíme. Sůl s cukrem rozmícháme v misce, přidáme nasekaný kopr, fenykl, kůru z citrusů a následně i šťávu z nich. Filet zasypeme směsí cukru a soli po obou stranách, vložíme do pekáče a necháme marinovat v lednici cca 60 minut. Poté maso vyjmeme, opláchneme a znovu osušíme. Pomocí filetovacího nože vytvoříme tenké plátky mořského vlka.

Očistíme pomelo a dužinu rozdělíme na drobné kousky. Marinujeme citronem a olivovým olejem. Vlka klademe do kulatého tvořítka ve vrstvách s pomelem a s jablky. Poslední vrstvu vlka poklademe na plátky nakrájeným řapíkatým celerem a znovu jablky. Vše zalijeme olivovým olejem a zakápneme citronem. Přidáme bazalku a můžeme servírovat. Jako vhodná příloha jsou pečené pohankové placičky.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.