Lidovky.cz

Kávu kupujte v malém balení a spotřebujte ji do týdne, radí odbornice

Jídlo

  6:31
„V obchodech narazíte spíše na levnější a méně kvalitní kávu. Vyplatí se proto kupovat kávu v pražírně. Když už kávu kupujete v supermarketu, sáhněte po menším balení,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz dvojnásobná česká mistryně v přípravě kávy Petra Veselá.

Káva - ilustrační foto: Shutterstock

Lidovky.cz: Jakou kávu a kde kupovat? Existují různé druhy a odrůdy kávy. A každá z nich má svou specifickou chuť.
Nejčastěji se setkáte s druhy kávy Robusta a Arabika. Pokud koupíte kávu v supermarketu, bude to z větší části Robusta, která se řadí mezi méně kvalitní, ale také je o hodně levnější. Má výraznou hořkou až zemitou chuť, a obsahuje až 2x více kofeinu než Arabika. Je daleko lepší nakupovat kávu přímo v pražírně, kde si můžete vybrat z různých odrůd kvalitnější Arabiky a také budete mít kávu čerstvou. Arabiky mají více kyselou chuť, a obsahují spoustu zdraví prospěšných antioxidantů.

Lidovky.cz: Jak doma nejlépe skladovat kávu?
Kávu kupujte v co nejmenším balení, abyste ji rychle spotřebovali. Káva chutná nejlépe 2-3 týdny po upražení. Pokud koupíte kávu starší, než 3 měsíce, bude už vyvětralá a ne tak dobrá, vodová. Po otevření sáčku kávu spotřebujte maximálně do týdne, a uchovávejte ji v původním balení. Balíček uzavřete například kolíčkem a skladujte při pokojové teplotě. Pokud dáte kávu do lednice, po vyndání se orosí a navlhne, což není vůbec dobré.

Petra Veselá

Kávě se Petra Veselá věnuje už dvanáct let. První kávu totiž připravila až při otevření své vlastní kavárny v roce 2004. Brzy po otevření začala soutěžit a během následujících let vyhrála dvakrát Mistrovství České republiky v přípravě kávy. Nyní působí jako porotkyně, nejen v Česku, ale i v zahraničí a na Mistrovství světa. V roce 2008 začala pořádat školení pro širokou veřejnost. Před dvěma lety vydala Knihu O Kávě.

Lidovky.cz: Jak se káva správně mele?
Existují různé možnosti, jak si svou kávu připravujete, a s tou je i spojená hrubost mletí kávy. Nejlepší je nakupovat zrnkovou kávu, kterou umelete těsně před přípravou. Nejjemněji, jako hladká mouka, melte kávu na turka z džezvy. Hrubost jako krupička použijte na moka konvičku, což je o malinko hrubší, než na espresso. Velikost mletí jako cukr krupice jde použít na chemex, vacuum pot, drip, aeropress. Nejhrubší mletí, jako cukr krystal budete potřebovat na přípravu kávy ve french pressu.

Lidovky.cz: Do jaké míry ovlivní chuť kávy také pražení, mletí a skladování?
Chuť kávy může ovlivnit veliké množství faktorů. Půda, voda, způsob zpracování. Největší vliv má určitě pražení, kdy chuť ovlivní pražič dobou pražení. Jemně pražená káva (cca 12-13 minut) bude výrazněji kyselá a ovocná, středně pražená (cca 14-15 minut) bude pomalu přecházet do sladké, karamelové a více, tmavěji pražená (cca 15-16 minut) bude už hodně hořká, jako hořká čokoláda. Poté už jen nabývá na hořkosti, která chutná spáleně a je dokonce i velmi nezdravá.

Lidovky.cz: Jak kávu připravit, aby byla opravdu dobrá?
Ono hodně záleží na způsobu přípravy, kdy se jednotlivé postupy hodně liší. Je potřeba být celkově přesně - dodržovat čerstvost kávy, dávku umleté kávy, teplotu vody, hrubost mletí a také odobu louhování.

Lidovky.cz: Co si myslíte o instantní kávě?
Osobně ji ani za kávu nepovažuji. Naštěstí jsem ji nikdy nepila, jsem rozmazlená dobrým espressem a cappuccinem.

V džezvě připravíte pravou tureckou kávu.

Lidovky.cz: Poslední dobou jsou oblíbené úpravy kávy jako french press, chemex nebo vakuum pot. Čím se liší?
French press je metoda, kdy mate kávu hodně na hrubo umletou a louhujete ji 4 minuty, což je hodně dlouho. Tento způsob doporučuji těm, kdo mají rádi klasického turka. V kávě z french pressu totiž můžete cítit logr. Naopak chemex patří mezi filtrované kávy, kdy je výsledná káva velmi jemná a čistá, bez logru. Vakuum pot je krásný na pohled, opravdu podívaná, a řadí se také mezi filtrované kávy.

Lidovky.cz: Jaký druh kávy se hodí nejvíce na klasického českého turka?
Místo turka bych doporučila vyzkoušet přípravu kávy ve french pressu.

Lidovky.cz: Jak Češi nejčastěji připravují kávu?
Když jsem měla kavárnu, můžská část zákazníků preferovala klasické espresso, naproti tomu ženy spíše pijí cappuccino nebo cafe latte. Přípravu doma, pokud nepočítám instatní nebo turka, tak je hodně oblíbená moka konvička, džezva, ale také i příprava na espresso kávovaru.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.