Lidovky.cz

Bez cukru, tuku i kalorií. Shirataki nudle se hodí i pro celiaky

Jídlo

  6:17
Produkty z konjaku se stávají čím dál víc oblíbené. Z kořene této asijské rostliny se totiž vyrábí konjaková moučka, plná glukomananu, který má mnoho prokazatelných pozitivních účinků na naše zdraví. Velmi pomáhá při shazování váhy, diabetici zase oceňují její vliv na snižování hladiny cukru v krvi.

Konjakové neboli shirataki nudle foto: Shutterstock

Rostlina zvaná Konjac Amorphophallus (Zmijovec indický) roste převážně v Asii - v Japonsku, Číně nebo Jižní Koreji. Z hlízy vyroste část listu a mohutný květ. Po uvadnutí a opadnutí květu vyroste list do plné velikosti. Ten po určité době zaschne a rostlina se dostane do období vegetačního klidu, které trvá až 7 měsíců. Období růstu trvá až jeden rok.

Konjak

Kořenovou hlízu, připomínající brambory, v Asii sklidí, usuší, umelou a vzniklou mouku používají do speciálního pečiva nebo z něj vyrábějí nudle. Ty jsou známé v Japonsku pod názvem shirataki nebo konnyaku. V Číně, kde patří mezi tradiční jídla už přes dva tisíce let, je nazývají Moyu Noodles nebo Juruo Noodles. Konjakové nudle jsou na asijském trhu velmi populární a postupně si získávají i oblibu v Česku.

Konjaková moučka

Konjaková moučka obsahuje až 95 % čistého glukomananu. Glukomanan je ve vodě rozpustná vláknina získaná z kořene rostliny Konjak, která má řadu příznivých účinků na trávení a celkový metabolismus. Na trhu se dá pořídit například ve formě tablet, stále větší popularitu si získávají konjakové těstoviny, jejichž příprava nezabere víc než pět minut. Nejen díky této vlastnosti je vyhledávají také velmi zaměstnaní lidé vyznávající zdravý životní styl.

Konjakové těstoviny neobsahují ani tuk, ani cukr a téměř žádné kalorie. Glukomanan, který obsahují, v žaludku zvětšuje svůj objem, mozek dostává signál, že jste nasyceni a tím dochází k redukci porcí jídla a následnému zachovávání váhy nebo hubnutí.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.