Lidovky.cz

Čím víc chilli paprička pálí, tím je vůně i chuť lepší, říká šéfkuchař

Jídlo

  6:01
Chilli papričky se tu dávají do všech hlavních jídel, ale i dezertů a do pití. „Nedoporučuji ji dávat do hrnce jako první, když tak uděláte, v tu chvíli se začnete dávit a kašlat. Papričky totiž obsahují látku kapsaicin, která je obsažena i v pepřovém spreji. Papričky se dají připravovat od nakládaní přes vaření, smažení, grilování, pečení, zavařování,“ říká Jiří Krulich, šéfkuchař restaurace Chilli point.

Jiří Krulich foto: Chilli Point

Lidovky.cz: Hlavní hvězda na vašem menu je chilli paprička. Dáváte ji i do dezertů. Jak vymýšlíte recepty?
Zkouším různé variace surovin a pak podle chutí zvolím tu nejlepší kombinaci. Některé papričky se hodí více k dezertům a jiné zase do omáček a k masu. Samozřejmě hledám inspiraci na internetu v kuchařkách a časopisech.

Výživové vlastnosti chilli papriček

  • Je to nízkokalorická potravina, složená převážně z vody, ale zároveň je bohatá na vitamíny a minerály.
  • V papričkách jsou v hojné míře obsaženy zejména draslík a fosfor. Vysoký obsah vitamínu C z papriček činí drahocenného spojence při udržování efektivnosti imunitního systému.
  • Značný je rovněž obsah antioxidantů, jako jsou karotenoidy a flavonoidy, které přispívají k potírání volných radikálů v organismu a tím zpomalují fyziologické procesy stárnutí.

Lidovky.cz: Na kolik způsobů umíte chilli papričky připravit?
Chilli paprička je surovina skoro jako každá jiná, proto se dá upravovat na spoustu způsobů. Jen s ní musíte umět aspoň trošku pracovat. Nemůžete přijít k hotovému jídlu a jen tak tam papričku hodit a hotovo. Bude to pálit. Chilli papričky je dobré dávat do základů, aby uvolnila svoje chutě. Nedoporučuji ji dávat do hrnce jako první, když tak uděláte, v tu chvíli se začnete dávit a kašlat. Papričky totiž obsahují látku kapsaicin, která je obsažena i v pepřovém spreji. Papričky se dají připravovat od nakládaní přes vaření, smažení, grilování, pečení, zavařování.

Lidovky.cz: Poznáte mezi jednotlivými odrůdami rozdíl na první ochutnání?
Každá paprička má svojí specifickou chuť, vůni a pálivost. S těmi, se kterými nejvíce pracujeme: Cayenské, Jalapenos, Habanero, Piri Piri, Bhut Jolokia, víme, jak nakládat. S dalšími druhy se ještě seznamujeme. Až tuto sezónu jich poznáme víc, jelikož jsme sehnali pěstitele, který nám vypěstuje různé druhy, které nebylo minulý rok možné sehnat a vyzkoušet. Už se všichni velice těšíme. Papričky, které mají vyšší pálivost, mají velice krásnou vůni, že byste se do nich chtěli hned zakousnout. Když tak uděláte, tak vás překvapí ovocná chuť, že si říkáte, jak je to až neuvěřitelné, že taková dobrota by mohla způsobit tak nesnesitelnou bolest, ze které vám vyhrknou slzy začnete smrkat, škytat a u některých lidí se můžou objevit i halucinace. Pak máte jedině dvě možnosti, Buď si vychutnáte toto utrpení a chutě papričky jako správný chilli fanoušek. A nebo si pomůžete pojídáním jogurtu nebo vyplachováním úst mlékem, vodkou či horkou vodou s citrónem. Za pocity pálení v ústech může již dříve zmiňovaná látka kapsaicin, kterou právě neutralizují tuky nebo tvrdý alkohol.

Pálivé papričky

Lidovky.cz: Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
Asi jako každý český kuchař mám rád tradiční česká jídla jako je kulajda nebo kynuté ovocné knedlíky s máslem a tvarohem.

Lidovky.cz: Připravujete menu podle sezóny?
Menu měníme každé dva měsíce a snažíme se jej dělat ze sezonních surovin, které bereme od českých dodavatelů i farmářů.

Lidovky.cz: Jak vlastně vznikl nápad postavit koncept restaurace na chilli papričkách?
Myšlenka postavit koncept restaurace na chilli papričkách napadla majitele, který je velký milovník chilli.

Lidovky.cZ: V baru, který k restauraci patří, se podává chilli drink? Z čeho je?
Chilli drinky u nás podáváme pouze v letním období na zahrádce. Za zmínku určitě stojí chilli mango ciapiroska, která se skládá s mango pyré, limet, třtinového cokru a naší chilli vodky.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.