Lidovky.cz

'V Česku chybí koloniály, kde by si lidé koupili zboží od malých výrobců'

Jídlo

  14:00
Jan Král byl nespokojený se situací na českém trhu s potravinami. A tak si otevřel výrobnu pečeného müsli. Suroviny, které v Janově peci zpracovávají, jsou především od českých výrobců. „Samotný technologický výrobní proces mého müsli je poměrně jednoduchý, o to více manuálně náročný. V menším objemu si lidé obdobně dělají své müsli doma. I mé receptury z tohoto müsli vycházejí,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Pečené müsli foto: Janova pec

Lidovky.cz: Jak jste se dostal k výrobě pečeného müsli?
Souhrou náhod a okolností. Stavebním kamenem byla zkušenost z potravinářské výroby s podobným technologickým základem. Zoufalost absolventa ekonomického oboru spojená s rozchodem s dlouholetou přítelkyní pak spustily to nezbytné nadšení do startu.

Lidovky.cz: Kde své müsli vyrábíte a jaký je proces jeho výroby?
Výrobnu mám nedaleko svého rodiště v Sedlci v Praze 6. Je to poměrně malý prostor, kde je sklad a výrobní část. Původně jsem výrobnu zařizoval ve svém bývalém pokoji u rodičů, ale tam jsem jen vyvíjel a pekl první várky. Prostor dispozičně nevyhovoval a hlavně kvůli tomu, že dům je v územním plánu v obytné části, nešel zkolaudovat na výrobnu. Samotný technologický výrobní proces mého müsli je poměrně jednoduchý, o to více manuálně náročný. V menším objemu si lidé obdobně dělají své müsli doma. I mé receptury z tohoto müsli vycházejí.

Ovesná kaše

Čokoládové müsli chvilku povaříme s mlékem do zhoustnutí a vznikne nám výborná ovesná kaše plná ořechů. Čokoláda v müsli obsažená se rozpustí a kaši ochutí. Můžeme dosladit lžičkou medu a přidat pokrájené jablko nebo banán.

Ovesná kaše

Lidovky.cz: Od jakých výrobců pocházejí suroviny, které využíváte?
Základ müsli tvoří ovesné vločky. Beru je od středně velkého mlýna u Plzně, který se na vločky specializuje. Vločky mají malý podíl pluch a jsou namlety tak akorát. Pokud jsou namlety více najemno, obsahují jemné částice, které po spojení s cukrem vytváří hrudky typické pro „zapékané müsli“. Své müsli jsem nazval „pečené“, aby se od konvenčního odlišilo. Nejsem schopen pomocí medu a těchto vloček hrudek docílit, proto je moje müsli sypké. Dodavatelů mám poměrně dost. Co lze vypěstovat a vyrobit v Česku, kupuji u českých producentů. Příkladem jsou sušená jablka, hrušky, višně, konopné a dýňové semínko, mák, med, vlašské ořechy a tak dále. Používám hodně ořechů, ty jsou z dovozu. Také lyofilizované ovoce je od našich sousedů, u nás zatím žádný výrobce není. S čínskými surovinami nemám dobrou zkušenost, takže z Číny nic nepoužívám.

Lidovky.cz: Jaké müsli patří k nejoblíbenějším?
Nejoblíbenější je jednoznačně pečené müsli čokoládové. Přibližně třetinu hmotnosti tvoří ořechy, a to mají zákazníci rádi. Na záda mu dýchá jahodové, ve kterém je zase spousta lyofilizovaných jahod. Nyní vyrábím sedm druhů a každé je úplně jiné. Ctím zásadu, že v jednoduchosti je krása. Proto nejsou směsi přeplácané a zákazník tak snadno identifikuje dominantní chutě, které k sobě vždy pasují.

Lidovky.cz: Jak vnímáte stravovací návyky Čechů po ránu? Naučili jsme se už snídat?
Tohle nedokážu posoudit. Moji zákazníci snídají asi dobře. Pokud to zobecním na trh s potravinami, tak se situace pozvolna zlepšuje. Je nutné, aby vznikali malí výrobci potravin a spolu s nimi malé koloniály prodávající jejich výrobky. Živnostníci většinou nemají ve svých obchodech přemrštěné ceny a výrobci zaštiťují výrobky svým jménem, což má pozitivní vliv na kvalitu. Přesným opakem jsou velkovýrobci a obchodní řetězce, na které všichni žehrají, ale přesto tam nakupují.

Vydatná a přesto zdravá. Přinášíme tři tipy na snídani

Lidovky.cz: Jak vypadá vaše typická snídaně?
Říká se, že kovářova kobyla chodí bosa. Tak úplně to v mém případě neplatí. Snídám, na co mám chuť. Někdy müsli s mlékem, jindy si dám snídani na vidličku.

Lidovky.cz: Účastníte se farmářských trhů či food festivalů?
Pravidelných trhů se neúčastním, příliš se mi to neosvědčilo. Na jednorázových akcích mě občas potkáte. Nyní o víkendu se moc těším na jarní Lemarket v pražské galerii Mánes, kde mne určitě potkáte a budete moci ochutnat nejen oblíbené čokoládové müsli. V červnu se chystám na Apetit piknik.

Lidovky.cz: Jak vypadá váš typický den?
Ráno vždy zahajuji výbornou kávou v cukrárně u nás ve vchodě. Pak ve výrobně řeším, co je potřeba. Každý den je jiný, na začátku týdne je více práce než li v pátek. Vždy je nutné nejprve vyřídit rutinní činnosti, vývoj a nárazové úkoly dělám večer. Většinou pracuji i v neděli. Když zbývá čas, jedu na kolo. Přes zimu chodím plavat. Nechtěl jsem do práce chodit v saku, a to se mi splnilo.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.