Lidovky.cz

Může káva způsobit rakovinu? Ne, pokud není příliš horká, tvrdí WHO

Jídlo

  16:18
MADRID - Neexistuje žádný přesvědčivý důkaz, že pití kávy může způsobovat vznik rakoviny. Světová zdravotnická organizace (WHO) však změnila svá dosavadní vyjádření a zveřejnila studii, která naznačuje, že všechny velmi horké náboje mohou způsobovat rakovinu jícnu.

Káva - ilustrační foto: Shutterstock

Vyplývá to z průzkumu agentury Světové zdravotnické organizace (WHO), která informovala, že přidala horké nápoje na seznam „možných karcinogenů“. Podle deníku El Mundo ale organizace zároveň uvedla, že mají-li káva a bylinné nápoje při konzumaci „normální teplotu“, rakovinná rizika pro tkáně nepředstavují.

Kávu kupujte v malém balení a spotřebujte ji do týdne, radí odbornice

„Z výsledků výzkumu usuzujeme, že pití příliš horkých nápojů může být pravděpodobnou příčinou rakoviny jícnu,“ oznámila dnes na tiskové konferenci Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC). Její ředitel Christopher Wild ale doplnil, že riziková je teplota, nikoli samotný nápoj.

Jak vysvětlil výbor, složený z 23 expertů, za „příliš vysokou“ je považována teplota vyšší než 65 stupňů. Studie pití kávy prováděné v Číně, Íránu a Turecku a pití čaje maté v Argentině, Brazílii, Paraguayi a Uruguayi ukázaly, že riziko roste s vyšší teplotou nápoje. Právě v těchto zemích se tyto dva nápoje pijí obvykle velmi horké (nejméně o teplotě 70 stupňů), uvedli vědci.

Rakovina jícnu

Rakovina jícnu je celosvětově osmým nejčastějším typem rakoviny a jednou z hlavních příčin smrti v důsledku rakoviny s přibližně 400 000 úmrtí za rok 2012.

IARC zkoumala konzumaci kávy a maté, který se připravuje z jihoamerického stromu cesmína paraguayská. Oba mají povzbuzující účinky, neboť obsahují alkaloid kofein, respektive matein. V maté je též řada vitamínů a minerálních látek, některé minerální prvky, zejména draslík a hořčík, jsou i v kávě. Oba nápoje obsahují též zdraví prospěšné antioxidanty.

Agentura IARC pravidelně reviduje vědecké účinky různých prvků na lidský organismus v souvislosti s rakovinou. Loni například zařadila na svůj seznam možných karcinogenů červené maso (tedy hovězí, jehněčí, vepřové či zvěřinu). I v tomto doporučení IARC zdůraznila, že lidé toto maso nemusí přestat jíst, ale měli by se zamyslet nad mírou jeho konzumace.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.