Smažený bezový květ v pivním těstíčku s malinami a sabayonem
- 8 květů bezu
- 2 dcl černého piva
- 100 g cukru
- 2 žloutky
- 80 g hladké mouky
- 1 dcl vody
- 50 g moučkového cukru
- 3 dcl řepkového oleje
- 200 g malin
- 4 žloutky
- 1 dcl bezového sirupu
- šťáva z půli citronu
- 1 vanilkový lusk
- 1,5 dcl sladkého bílého vína
Květ bezu důkladně opláchneme a osušíme. Do misky nalijeme pivo, přidáme cukr, vodu, dva žloutky, vsypeme hladkou mouku a pomaličku vyšleháváme (pokud chcete mít těstíčko krásně vyšlehané a nadýchané, zpracujte do těsta půl pytlíku kypřícího prášku). Osušené květy bezu namočíme do těstíčka a smažíme v rozpáleném oleji (vyzkoušejte na malém množství těstíčka) po obou stranách. Usmažený bez osušíme v ubrousku od přebytečného tuku a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Do misky vložíme čtyři žloutky, bezový sirup, šťávu a kůru z půlky citronu, přidáme sladké víno a ve vodní lázni vyšleháváme pomocí metly do hladkého krému (sabayon).
Usmažený bez poklademe malinami a zalijeme připraveným sabayonem. Pokud nemáte čas, můžete konzumovat už takto, nebo lze ještě vložit na pár minut pod gril gratinovat do trouby. Dezert získá pak skvělou karamelovou chuť.