Lidovky.cz

Pivní těstíčko a maliny. Jak připravuje bezové květy šéfkuchař?

Jídlo

  6:18
Bezová šťáva i obalované smažené květy. Bezová sezona sice pomalu končí, ale na tmavších místech ještě stále najdete právě rozvinuté květy bezu. Co s nimi? Nechte se inspirovat receptem Jana Punčocháře, šéfkuchaře restaurace Grand Cru.

Černý bez foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Smažený bezový květ v pivním těstíčku s malinami a sabayonem

  • 8 květů bezu
  • 2 dcl černého piva
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • 80 g hladké mouky
  • 1 dcl vody
  • 50 g moučkového cukru
  • 3 dcl řepkového oleje
  • 200 g malin
  • 4 žloutky
  • 1 dcl bezového sirupu
  • šťáva z půli citronu
  • 1 vanilkový lusk
  • 1,5 dcl sladkého bílého vína

Květ bezu důkladně opláchneme a osušíme. Do misky nalijeme pivo, přidáme cukr, vodu, dva žloutky, vsypeme hladkou mouku a pomaličku vyšleháváme (pokud chcete mít těstíčko krásně vyšlehané a nadýchané, zpracujte do těsta půl pytlíku kypřícího prášku). Osušené květy bezu namočíme do těstíčka a smažíme v rozpáleném oleji (vyzkoušejte na malém množství těstíčka) po obou stranách. Usmažený bez osušíme v ubrousku od přebytečného tuku a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Do misky vložíme čtyři žloutky, bezový sirup, šťávu a kůru z půlky citronu, přidáme sladké víno a ve vodní lázni vyšleháváme pomocí metly do hladkého krému (sabayon).

Usmažený bez poklademe malinami a zalijeme připraveným sabayonem. Pokud nemáte čas, můžete konzumovat už takto, nebo lze ještě vložit na pár minut pod gril gratinovat do trouby. Dezert získá pak skvělou karamelovou chuť.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.