Lidovky.cz

Nevíte, co připravit z rybízu? Zkuste recepty šéfkuchařů

Jídlo

  15:00
Černý rybíz patří mezi nejoblíbenějších druhy letního ovoce. Všichni víme o jeho vysokém obsahu vitamínu C, jehož účinnost podporuje také významné množství rutinu. Až vás omrzí zobání samotných čerstvých bobulek, můžete si zkusit připravit lahodné dezerty. Server Lidovky.cz přináší tipy šéfkuchařů. Nechte se inspirovat.

Rybíz (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Sladká kostka z černého rybízu s malinovým prachem a vanilkovou zmrzlinou

(Petr Patočka, šéfkuchař resturace Restaurant Hradčany)

Těsto:

  • 170 g polohrubá mouka
  • 130 g máslo
  • 1⁄2 prášku do pečiva
  • špetka soli

Suroviny na těsto propracujeme, formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vmačkáme do formy a cca 5 minut zapečeme na 160 ⁰C. Pak přidáme náplň a pečeme dalších 45 minut.

Náplň:

  • 650 g tvarohu (lučina)
  • pyré z černého rybízu (může být i z červeného)
  • 0,5 l mléko
  • 150 g olej
  • 3 vejce
  • 170 g cukr krystal
  • 1 a 1⁄2 vanilkový pudink prášek
  • kůra z jednoho citrónu

Malinový prach:
Použijte maliny sušené metodou lyofilizace, což je velmi šetrný proces vakuového vymrazování. Takto sušené ovoce si zachovává 90 procent původních vlastností – tvar, barvu, syté aroma a hlavně nejvyšší možný podíl vitamínů. Maliny rozmixujeme nebo nadrtíme v hmoždíři a prášek použijeme na dezert – z koláče vykrojíme kostku, posypeme malinovým prachem, přidáme vanilkovou zmrzlinu a zdobíme čerstvými malinami, mátou, karamelovou spirálou, nebo jedlé květy. Záleží na vaší fantazii a vkusu. Čerstvý rybíz na stopce můžete namočit do likéru Maraschino a obalit v cukru, vytvoříte krásnou ozdobu.

Rybízová kostka

Mořský vlk s čerstvým rybízem a zelenými jablíčky

(Jan Punčochář, šéfkuchař restaurace Grand Cru)

  • 1 kg mořského vlka
  • 200 g sůl
  • 100 g cukr
  • 100 g červeného rybízu
  • 1 jablíčko grana smith
  • 20 g koriandr
  • 20 g pampeliškového medu
  • 1 dcl olivového oleje
  • 1 čerstvá chilli paprička

Mořského vlka zbavíme šupin, vyfiletujeme a pinzetou vyndáme všechny kosti. Vezmeme sůl a cukr, zasypeme filety z obou stran a necháme 20 minut marinovat v lednici ve fresh folii. Poté vyjmeme z marinády, opláchneme a osušíme. Vezmeme dlouhý, tenký, ostrý nůž (filetovací), nakrájíme na tenké plátky a položíme na talíř stejně jako carpaccio.

Černý rybíz
Rybíz (ilustrační foto)

Rybíz otrháme a očistíme a polovinu rozdrtíme v hmoždíři, propasírujeme přes jemné síto a vzniklou šťávou polijeme rybu. Zakryjeme fresh folií a necháme deset minut v lednici marinovat (kyselost rybu „uvaří“). Vyjmeme z lednice, odstraníme folii a zbytkem rybízu rybu poklademe. Jablíčka omyjeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na kostičky, a také poklademe na rybu. Dále natrháme koriandr, nakrájíme chilli papričku a zasypeme jablíčka. Řádně zalijeme olivovým olejem a z vrchu lžičkou vše zastříkáme pampeliškovým medem. Podáváme s čerstvou bagetkou nebo světlým chlebem.

Klasický rybízový koláč s drobenkou

(Jaroslav Béza, šéfcukrář francouzského pekařství a cukrářství Petite France)

  • 200 g polohrubé mouka
  • 160 g másla
  • 160 g krupicového cukru
  • 8,5 g kypřícího prášku
  • 4 bejce
  • špetka soli
  • 0,5 kg rybízu

Žmolenka:

  • 55 g másla
  • 20 g krupicového cukru
  • 45 g polohrubé moky

Utřeme si vejce s cukrem potom přidáme máslo a nakonec zbylé suroviny. Hmotu vlijeme do formy a posypeme otrhaným a opláchnutým rybízem. Celý koláč pak posypeme žmolenkou a pečeme na 180 stupňů asi 40 minut.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.