Občas slýchám, že na houby by se neměl vůbec pít alkohol, což je jeden z mýtů, který v mnoha z nás je. Drtivá většina mykologů a odborníků se shoduje, že pokud budeme pít s mírou, rozhodně se nám nic nemůže stát. Je třeba však přiznat, že alkohol prodlužuje dobu trávení hub, které sami o sobě patří k pomaleji se trávícím potravinám. To nám však nebrání si vychutnat sklenku skvělého vína!
O houbách se říká, že je to maso vegetariánského světa. Pravdou je, že stejně jako u mnoha jiných pokrmů či mas záleží především na úpravě konkrétního pokrmu. A také záleží na našich osobních preferencích. Pokud bychom chtěli podpořit onu typickou, zemitou chuť hub, sáhneme po víně červeném, nejvíce mi ladí v této kombinaci odrůda Pinot Noir, ideálně z oblasti Burgundska nebo z Německa. Při představě klasické smaženice připravované ve většině českých domácností, rozhodně bych se přiklonil právě k oné červené kombinaci, nicméně skvělou práci odvede i vynikající a osvěžující mladé růžové víno, které v létě i skvěle osvěží. U růžovek tolik na odrůdě nezáleží, minimálně z české provenience. Pokud si ovšem chcete dopřát a zažít opravdovou harmonii, pak doporučím ikonu růžových vín Tavel, která vznikají ve Francii v údolí řeky Rhony.
Manuál na dovolenou aneb jaké víno ochutnat v Itálii či Chorvatsku? |
V letním období jsou určitě hodně oblíbené houby pečené, grilované a různě plněné. Tu bych opět sáhnul po víně růžovém nebo červeném, tady můžeme sáhnout po robustnějším a plnějším červeném víně odrůd Cabernet Sauvignon, Syrah nebo Zinfandel.
Houby ale mohou hrát hlavní roli i v pravém italském houbovém rizotu nebo třeba v různých omáčkách na těstoviny či gnocchi a tu je již volba zcela jiná. V takovém případě doporučím určitě bílé víno, ideálně odrůda Chardonnay – nedá mi to a musím zmínit opět elegantní vína z Burgundska. Nicméně velmi zajímavé kombinace dosáhneme i s víny méně známými – italské Soave nebo třeba Riesling z Alsaska nebo Rakouska. A pokud si budete chtít dopřát opravdový luxus a jedinečný večer, zkuste si dát sklenku champagne, ideálně Blanc de Blancs, tedy tzv. „bílé z bílých“, což ve světě vína znamená šumivé víno vyrobené právě z odrůdy Chardonnay.
jídlo pod palbouNová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český someliér Tomáš Brůha, šéfkuchař a majitel nově otevřené tržnice v Dlouhé ulici Food Story Jiří Konhefr a nově také blogerka Veronika KOKO Kokešová. |