Lidovky.cz

Česká klasika. Kachní prsíčka se zelím a pošírovaným jablkem

Jídlo

  5:00
Chutná vám česká kuchyně? Poto vyzkoušejte recept na kachní prsíčka šéfkuchaře Petra Patočky z restaurantu Hradčany. Podobný úkol dostali i soutěžící v pořadu Masterchef. Nechte se inspirovat.

Kachní prsíčka se zelím (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Kachní prsíčko upečené na tymiánu

  • 1 kg kachních prsíček
  • větvička tymiánu
  • sůl špetka
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 cl olivového oleje

Na prsou nařežeme kůži na kostičky cca půl centimetru, tak aby byla kůže proříznutá k masu, ne do masa. Aby se při pečení dobře vypekla, lehce osolíme z obou stran, opepříme jen ze strany masa, přidáme větvičky tymiánu a zakápneme olejem a necháme marinovat cca 2 hodiny. Pak položíme na lehce rozpálenou pánev kůží na pánev a pozvolna vypékáme kůži do křupava, pak otočíme a cca 2 minutky zapečeme za strany masa , přendáme na mřížku a dopečeme cca 6 minut v troubě na 160 stupňů, pak vyndáme a necháme odležet na prkénku cca 5 min aby nám při porcování nevytékala šťáva a zůstala uvnitř masa a jsme připraveni k servírování .

Červené zelí s jablky

  • půl hlávky zelí
  • cibule
  • 10 dkg sádla
  • kmín
  • sůl
  • 20 dkg jablka
  • ocet
  • cukr
  • 20 dkg brambor

Cibuli nakrájíme nadrobno, dáme do hrnce s trochou rozpáleného sádla a kmínem, cibulku uděláme dozlatova, pak vložíme nakrouhané zelí a zalijeme vodou, tak aby zelí bylo ponořené, dochutíme solí, cukrem a octem. Když je zelí skoro vařené, odebereme dvě třetiny vody, přidáme najemno nastrouhané syrové brambory a jablka a dovaříme, dochutíme převařeným octem, cukrem a podle chutě dosolíme. Někdo dává do zelí méně vody, tak aby ve finále nemuseli vodu odebírat. To je v pořádku, pokud je to mladé zelí, ale to vždy není.

Pošírované jablíčko ve víně se skořicí

  • 2 menší jablka
  • 2 dcl bílého vína
  • 3 dkg cukru
  • 3 dkg medu
  • skořice
  • šťáva z půlky citronu

Víno, trochu vody a další suroviny dáme vařit, mezi tím si oloupeme jablíčka, rozkrojíme , pokud možno , tak i stopka by měla být na půl, aby každá půlka měla stopku, vyndáme jadřince a dáme vařit do vína, záleží jak jsou hrušky zralé, neměly by být úplně rozvařené. Hrušky necháme vychladnout, při nandavání je od stopky nakrájíme na vějířek a posypeme cukrem, pak opálíme lampou nebo na prudko pod grilem, aby cukr zkaramelizoval.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.