Kachní prsíčko upečené na tymiánu
- 1 kg kachních prsíček
- větvička tymiánu
- sůl špetka
- čerstvě mletý pepř
- 2 cl olivového oleje
Na prsou nařežeme kůži na kostičky cca půl centimetru, tak aby byla kůže proříznutá k masu, ne do masa. Aby se při pečení dobře vypekla, lehce osolíme z obou stran, opepříme jen ze strany masa, přidáme větvičky tymiánu a zakápneme olejem a necháme marinovat cca 2 hodiny. Pak položíme na lehce rozpálenou pánev kůží na pánev a pozvolna vypékáme kůži do křupava, pak otočíme a cca 2 minutky zapečeme za strany masa , přendáme na mřížku a dopečeme cca 6 minut v troubě na 160 stupňů, pak vyndáme a necháme odležet na prkénku cca 5 min aby nám při porcování nevytékala šťáva a zůstala uvnitř masa a jsme připraveni k servírování .
Červené zelí s jablky
- půl hlávky zelí
- cibule
- 10 dkg sádla
- kmín
- sůl
- 20 dkg jablka
- ocet
- cukr
- 20 dkg brambor
Cibuli nakrájíme nadrobno, dáme do hrnce s trochou rozpáleného sádla a kmínem, cibulku uděláme dozlatova, pak vložíme nakrouhané zelí a zalijeme vodou, tak aby zelí bylo ponořené, dochutíme solí, cukrem a octem. Když je zelí skoro vařené, odebereme dvě třetiny vody, přidáme najemno nastrouhané syrové brambory a jablka a dovaříme, dochutíme převařeným octem, cukrem a podle chutě dosolíme. Někdo dává do zelí méně vody, tak aby ve finále nemuseli vodu odebírat. To je v pořádku, pokud je to mladé zelí, ale to vždy není.
Pošírované jablíčko ve víně se skořicí
- 2 menší jablka
- 2 dcl bílého vína
- 3 dkg cukru
- 3 dkg medu
- skořice
- šťáva z půlky citronu
Víno, trochu vody a další suroviny dáme vařit, mezi tím si oloupeme jablíčka, rozkrojíme , pokud možno , tak i stopka by měla být na půl, aby každá půlka měla stopku, vyndáme jadřince a dáme vařit do vína, záleží jak jsou hrušky zralé, neměly by být úplně rozvařené. Hrušky necháme vychladnout, při nandavání je od stopky nakrájíme na vějířek a posypeme cukrem, pak opálíme lampou nebo na prudko pod grilem, aby cukr zkaramelizoval.