Lidovky.cz

Šípkový i ostružinový sirup. Připravte si domácí medicínu

Jídlo

  6:59
Šípkový sirup býval ve spížích našich prababiček, neboť pro dospělé se stal zázračnou medicínou na nachlazení, bolesti hrudi a další druhy nemocí, a malým dětem se ho denně dávala lžíce. Nyní byl stejně jako řada jiných přírodních léků povýšen do statusu „superpotravin“ a moderní věda dokazuje, že naši předkové intuitivně věděli, že šípky mají mocné protizánětlivé vlastnosti. Léčivý sirup můžete ale připravit i z ostružin, máty či plodů černého bezu.

Šípek - ilustrační foto: Shutterstock

Šípkový sirup

Na přípravu sirupu budete potřebovat:

  • 350 g čerstvých šípků
  • 350 g krystalového cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 l vody

Pomocí pasírovače nebo mlýnku na maso zpracujeme šípky na hrubou hmotu. dáme pozor, aby se nerozmělnily na pastu. Hmotu dáme do hrnce a zalijeme 500 ml vroucí vody. Oboje promícháme, přivedeme k varu, odstavíme z plotny a necháme asi hodinu luhovat. Potom přecedíme odvar do mísy, kterou přikryjeme čistou utěrkou. Hmotu zachycenou v sítu vrátíme do hrnce a zalijeme 500 ml vroucí vody. Směs přivedeme k varu, odstavíme z plotny a necháme v hrnci přes noc luhovat.

Šípek (ilustrační foto)

Druhý den přecedíme odvar do jiného hrnce, kam přidáme první várku, cukr a kyselinu citronovou (tuhou složku zachycenou v sítu vyhodíme). Na nízkém žáru uvedeme tekutinu do mírného varu a povaříme 5 minut. Zpočátku mícháme, aby se cukr dobře rozpustil.

Směs přelijeme do spařeného sáčku na cezení zavěšeného nad mísou necháme překapat. Po vychladnutí nalijeme sirup do odměrky, a je li zapotřebí, doplníme ho vroucí vodou na 500 ml. Hotový sirup nalijeme pomocí trychtýře nalijeme do láhve. Při plnění dbáme, aby mezi hladinou a objímkou hrdla zůstala jen asi 2 cm široká mezera. Vzduchotěsně zazátkujeme

Mátový sirup

Na přípravu sladkého mátového sirupu budete potřebovat:

  • 50 g čerstvé máty
  • 500 ml vody
  • 500 g krystalového cukru

Mátu opereme a pečlivě otřeseme přebytečnou vodu. Ze stonků zdrhneme do mísy listy a stonky vyhodíme. Listy posypeme cukrem, zalijeme vroucí vodou a vše promícháme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme obsah 48 hodin louhovat. Občas směs promícháme. Tekutinu přecedíme přes husté síto do hrnce (vyluhované listy vyhodíme). Na nízkém žáru uvedeme do mírného varu. Mícháním zajistíme, aby se všechen cukr dokonale rozpustil. Povaříme pět minut.

Bezinkový sirup z bobulí s rumem. K posílení imunity i k pochutnání

Sirup přelijeme do odměrky a necháme vychladnout. Pak ho pomocí trychtýře nalijeme do láhve. Při plnění dbáme, aby mezi hladinou a objímkou hrdla zůstala jen asi 2 cm široká mezera. Vzduchotěsně zazátkujeme.

V chladničce vydrží sirup až rok, jinak se musí pasterizovat.

Mátový sirup (ilustrační foto)

Kořeněná ostružinová šťáva

Ostružiny jsou jednou z lahůdek sklonku léta. Ve venkovské krajině najdete spoustu ostružiníků s grilandami buclatých, šťavnatých a lesklých plodů.

Na přípravu sirupu budete potřebovat:

  • 250 g zralých ostružin (omytých, okapaných a osušených)
  • kůru z 1 citronu
  • 250 g krystalového cukru
  • špetku hřebíčku
  • velkou špetku mleté skořice
  • velkou špetku mletého zázvoru
  • 250 ml studené vody

Omyté a osušené ovoce dáme do kastrolu, kam přidáme citronovou kůru, polovinu cukru, všechno koření a polovinu vody. Za stálého míchání, které urychlí rozpuštění cukru, směs pozvolna přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Zároveň dáme do hrnku druhou polovinu vody a cukru. Za stálého míchání přivedeme k varu. Tekutinu svaříme na třetinu, avšak ne více, protože jinak by cukr zkaramelizoval. Hotový sirup přilijeme do kastrolu s ovocným základem a oboje promícháme. Směs přelijeme do síta vyloženého mulem a posazeného nad mísou. Necháme tekutinu okapat.

Ostružiny právě zrají

Po vychladnutí přelijeme sirup do odměrky. Jestliže nedosahuje ke značce 400 ml, podle potřeby jej doplníme vroucí vodou. Pomocí trychtýře nalijeme sirup do lahví. Při plnění dbáme, aby mezi hladinou a objímkou hrdla zůstala jen asi 2 cm široká mezera. Vzduchotěsně zazátkujeme.

Autor:
Témata: sirup, cukr, ostružiník
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.