Domácí špaldové houstičky
- 500 g špaldové mouky (můžete však nahradit také klasickou hladkou moukou)
- 1⁄2 kostky droždí (20g)
- 200 ml vlažného mléka
- 100 ml bílého jogurtu
- plátek másla (rozpuštěného)
- 1 lžička soli
- 1 žloutek
- mák, sezam, a další jiná semínka na posypání
- 1 žloutek s mlékem na potření
Suroviny pro přípravu těsta vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí hnětacího háku vypracujte v jednolité těsto, které následně nechejte alespoň hodinku kynout na teplém místě.
Po vykynutí rozdělte na 12 dílů, ze kterých upleťte houstičky. Ty pak rovnoměrně rozprostřete na pečící plech (ponechejte dostatečné rozestupy – pečivo během kynutí ještě přibude na objemu) a nechejte kynout další 1/2 hodiny. Po vykynutí potřete žloutkem vyšlehaným s mlékem, posypejte semínky a pečte v troubě vyhřáté na teplotu 160 stupňů asi 15-20 minut. Na spodek trouby během pečení položte kastrůlek s horkou vodou (pečivo bude díky odpařované vodě nadýchanější).
Recept připravila Lucie Jahelková pro KitchenAid.cz.