Lidovky.cz

Na budějovickém Gastrofestu slavila úspěch exotická kuchyně

Jídlo

  6:12
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Letošní gastronomická přehlídka Gastrofest přilákala na českobudějovické Výstaviště na 18.000 lidí, zhruba stejně jako loni. Největší zájem byl především o exotickou kuchyni, řekl ředitel festivalu Vladimír Tůma. Gurmánský festival trval od čtvrtka do soboty.

Exotické jídlo - ilustrační foto foto: Dagmar Heřtová

„Ať už to byla maledivská, thajská nebo japonská kuchyně, tradičně také mexická. Prodalo se úplně všechno krokodýlí maso, všechny ústřice, mouční švábi, sarančata. Velký úspěch slavila mongolská kuchyně, kde bylo stále plno,“ uvedl Tůma.

Z kapra lze připravit jakékoliv jídlo, jen ho ochutit, říká kuchař

Pro velký zájem se organizátoři rozhodli založit jarní verzi festivalu, bude se jmenovat Gastrofest jaro. Podle Tůmy se zaměří na zahradní restauraci a párty, představí grilování, ryby, zmrzlinu či koktejly. Konat se bude od 6. do 8. dubna, rovněž na budějovickém výstavišti.

Letošní Gatrofest nabídl pokrmy ze 64 festivalových studií, z toho 25 bylo nových. Pro návštěvníky byl připravený Chilli fest, Dýňový festival, soutěž Český kapr, čokoládový festival, ukázky přípravy pravých čabajských klobás, ochutnávka kuchyně z receptur z doby Karla IV. nebo dětské vaření, kdy přípravu jídel komentovaly děti.

Hlavním bodem programu byl tradičně Gourmet Rendez-Vous, kdy se na pódiích střídali kuchaři z Evropy, Ameriky a Asie a vařili své speciality. Návštěvníkům se představil například šéfkuchař karlovarského grandhotelu Pupp Radek Příhonský nebo Miroslav Dušek, který ve Spojených státech vařil i pro prezidenty Billa Clintona a Baracka Obamu.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.