Lidovky.cz

Připravte se foie gras s oříšky a ostružinami, poradí šéfkuchař

Jídlo

  6:47
Francouzská specialita? Zcela jistě foie gras - zbytnělá husí či kachní játra, po kterých lační labužníci všech kontinentů. Jak si tučnou delikatesu připravit doma? Zkuste recept jednoho z našich nejlepších šéfkuchařů Jana Punčocháře.

Foie gras s oříšky a ostružinami foto: Grand Cru

Foie gras s oříšky a ostružinami

  • 400 g čerstvých kachních foie gras
  • 200 ml ver jus
  • sůl
  • pepř
  • 300 g cibule
  • 1dcl olivového oleje
  • 200 g cukru
  • 300 g mix celých oříšků
  • 150 g ostružin
  • dřívka na nanuk

Foie gras očistíme, osolíme, opepříme, zalijeme ver jus a necháme marinovat v chladu do druhého dne. Foie gras usušíme a vrátíme zpět do původního tvaru, vložíme mezi dva pečící papíry a vyválíme plát jeden centimetr a necháme dobře zachladit asi dvě hodiny v lednici.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostky a 3⁄4 cibule zpěníme na olivovém oleji. Přidáme 100 gramů cukru, 3 lžíce marinády z foie gras a řádně provaříme, zalijeme trochou vody, cibuli rozvaříme a rozmixujeme v hladké pyré.

Zbytek cukru necháme zkaramelizovat na světlý karamel, přidáme vodu a na kostičky nakrájenou zbylou cibuli a provaříme asi 30 minut, čímž vznikne cukrový rozvar s cibulí, který přecedíme a necháme vychladnout.

Oříšky na sucho na pánvi opražíme a následně rozsekáme nožem na středně velké kousky. Plát foie gras nakrájíme do tvaru nanuku, pomocí nože zespoda vytvoříme díru a cukrářským pytlíkem nebo injekce vstříkneme do nanuku cibulové pyré, kterým lehce potřeme i povrch. Vpíchneme dřívko na nanuk, upravíme a vložíme do lednice.

Po ztuhnutí namočíme nanuk do rozvaru z cibulí, necháme vykapat, aby zůstal jen lehký film a obalíme v nasekaných oříškách. Ostružiny marinujeme v cibulovém rozvaru a přidáme na talíř k nanuku.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.