Lidovky.cz

Pivo levnější než kohoutková voda. Vítejte v restauraci Mincovna

Jídlo

  6:03
Představte si, že jste obyčejný Pražan a máte za úkol najít na Staroměstském náměstí lokál vhodný k obědu. Strašná představa? Nezoufejte, i zde se najde podnik, který nepočítá výlučně se zahraniční klientelou.

Členitý interiér zahrnuje dlouhý bar s elegantními bílými kachlíčky a přiznanou vzduchotechnikou pod stropem, odkud se roznášejí šnyty, mlíka i klasicky natočené půllitry plzeňského piva. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Řeč je o Mincovně přímo na Staroměstském rynku, v budově někdejšího kláštera paulánů, který byl roku 1784 přeměněn na mincovní úřad. Nyní motivy dukátů, krejcarů a tolarů tvoří střídmou výzdobu jinak stylově oproštěného moderního interiéru.

Přes odstrašující nával se ke stolu dostaneme už po pár minutách. Hučí to tu jako v úle a obsluha, opásaná režnými zástěrami, rozhodně nelení.

RESTAURACE MINCOVNA

Staroměstské náměstí 7

Praha 1 - Staré Město

www.restauracemincovna.cz

Vybíráme si jak z cenově zvýhodněné polední nabídky, tak ze stálého jídelního lístku. Bude to česnekový krém s bylinkami (25,-), paštika z husích jater (125,-), svíčková s karlovarskými knedlíky (215,-) a filet z pstruha (285,-).

Předem jsme si ověřily, že česnečku zde připravují z pečeného česneku. Je velmi jemná, chutí ale připomíná spíš kmínovou polévku, drobné zelené zpestření, zřejmě pažitka či medvědí česnek, však postrádá štiplavost obou jmenovaných. Buď jak buď, polévka je chutná, lahodně krémová a lidský dech nepoznamenávající. Husí paštiku zalitou v želé z červeného vína dostáváme v malém kovovém rendlíčku, doplňuje ji porcelánová mistička s nakládanými cibulkami a rozinkami a dva krajíce chleba typu Šumava. Ten je chutný, jen nechápeme, proč byl ukrojen ve tvaru klínu - u kůrky je příšerně tlustý.

Paštika chutná po husích játrech, obsahuje plátky mandlí, inzerovaný tymián necítíme. Žádný chuťový ohňostroj se nekoná, možná by jí prospěla i špetka soli navíc. Cibulky s rozinkami nás ale baví, s jemnou paštikou povedeně kontrastují. Zato želé je značně tuhé, šťastná nám nepřijde ani prezentace v rendlíčku, paštika se z něj musí vyloženě vyrýpávat. Nesvědčí jí ani servírování přímo z lednice, je tak tuhá, že nejde roztírat, a i její chuť je jaksi zamrzlá.

Hodnocení

Jídlo: 7/10

Obsluha: 4/5

Prostředí: 4/5

Value for money: 3/5

Naše obavy z dřevorubecké porce svíčkové byly neopodstatněné, talíř je takřka „dámský“: nejenže nás nečeká typický vějíř knedlíků, omáčka se navíc obešla bez smetany, sestává totiž pouze z rozmixované kořenové zeleniny. Karlovarské knedlíky jsou jen dva, formou připomínají spíše válečky knedlíků bramborových, totemovitě se tyčících uprostřed talíře.

Ochutnávka potvrzuje první dojem – kulatá hovězí plec, protknutá mrkví, se doslova rozsypává, knedlík je velejemný, omáčka skvostně vybalancovaná se sklonem víc do „divoka“. Šlehačku nahrazuje kopeček zakysané smetany, který krášlí pár sušených brusinek. Toho jediného je nám upřímně líto, brusinky totiž zbožňujeme a těch pár sirotků jsme si ani nestačily všimnout, natož aby nám obstarali kýžený chuťový kontrapunkt.

Je to právě jeho skromnost a střídmý pohled na svět, které dělají Mincovnu tím,...
Zauzená hovězí žebra s křenovou kaší, restovanými žampiony a smetanovým...

Talíř se pstruhem vypadá moc pěkně – dva slušné filety opečené na přepuštěném másle kůží navrch (mohla by být trošku křupavější) spočívají na zeleninovém lůžku z hrášku mangetout, řapíkatého celeru, nudliček fenyklu, koleček mrkve, pár růžiček květáku, a dokonce pár kousků ředkvičky. Vše v provedení křupavé a svěží, i citronová omáčka se povedla. Též ryba se vizuálně jeví na výbornou, po prvním soustu však konstatujeme, že kuchařovi se bohužel utrhla ruka se solí...

Původně jsme měly pocit, že ryba podávaná pouze se zeleninou nám nebude k obědu stačit. Ukazuje se však, že přiobjednávat šťouchané brambory bylo zbytečné, částečně i proto, že kromě zelené cibulky obsahují kostičky šunky, jejíž uzená chuť se k rybě ani omáčce příliš nehodí.

Skvělá česká kuchyně, řízné pivo, menu bez extravagancí a vlivu módních trendů....

Objednáváme ještě čokoládový dortík na mandlovo-ořechovém korpusu (125,-). Je to jakýsi předimenzovaný čokoládový bonbon ozdobený růžičkou ožehlého sněhu, kladoucí odpor lžičce i zubům – dochází nám, že na náš stůl připutoval rovnou z lednice a podobně jako prve paštika nestačil povolit.

Za dnešní oběd platíme 1110 korun. Ceny jídel nám s přihlédnutím k lokalitě připadají celkem adekvátní, nicméně téměř 300 korun za pstruha (navíc přesoleného) už je poněkud příliš. Ještě hůře to vypadá s cenami některých nápojů: sklenička vína (0,15 l) od 75 do 125 korun je dost přepálená, stejně jako voda. Džbánek kohoutkové vychází na 59 korun, za vodu v lahvi (0,33 l) si v Mincovně účtují 42 korun. Za třetinku koly zaplatíte 55 korun, ovšem třetinka Plzně vás vyjde pouze na 34 korun. Počítejte tedy s tím, že pokud nechcete nebo nemůžete pít alkohol, pěkně si připlatíte.

Recenze vyšla v magazínu Indexu.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.