Lidovky.cz

Dopřejte si v zimě voňavý ostružinový koláč

Jídlo

  6:25
Pokud máte z léta zamrazené ostružiny, není nic lepšího než z nich v zimě vykouzlit voňavý koláč. A jak na to? Poradí vám cukrářka Barbora Brožová z restaurace Hliněná bašta.

Ostružinový koláč (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Ostružinový koláč

  • 250 g másla
  • 250 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g tvarohu
  • 6 vajec
  • 1/2 pytlíku kypřícího prášku
  • špetka soli
  • citrónová kůra
  • 2 lžíce rumu
  • trocha čerstvé vanilky

Na drobenku

  • menší plátek másla
  • hrst polohrubé mouky
  • půl hrsti cukru

Nejprve si vymažeme pékáč máslem a vysypeme hrubou moukou. Poté dáme do vyšší nádobí změklé máslo a cukr, vyšleháme ručním mixérem do pěny. Poté přidáme žloutků a tvaroh a dále zapracováváme v těsto. V další míse kam jsme si oddělili bílky, vyšleháme spolu se špetkou soli sníh. Do tvarohové směsy přidáme mouky s kypřícím práškem, nastrouhanou kůru, rum a vanilku a zamícháme, poté opatrně vmícháme sníh a vlijeme na vysypaný pekáč, na těsto pklademe ostružiny a posypeme drobenkou. Pečeme zhruba 45 minut na 170 stupňů.

Autor:
Témata: Koláč
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.